Iz štampe izašla knjiga “San o slobodnom Sandžaku” autora Enesa Nuhovića

(Ja sam tamo gdje ne mogu biti… -Bernhard Valdenfels)

U organizaciji Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) Novi Pazar iz štampe je izašla zbirka kratkih priča: “San o slobodnom Sandžaku”, autora Enesa Nuhovića. Motive, inspiraciju te nastajanje ove zbirke autor je pojasnio u kraćoj autobiografiji, naglašavajući da za svoj prvenac nije imao nikakvih spisateljskih pretenzija, već je samo želio da vlastita iskustva ispiše i oblikuje u knjigu.

Autor je u svojim pričama odabrao najprihvatljiviju varijantu u kojoj je naglasak isključivo na faktografiji. Dakle, izbjegnuta je “zamka” koja opterećuje i autora i buduće čitaoce pa je pisanje zasnovano na stvarnim činjenicama bez analiziranja, komentara ili subjektivnih primjedbi i lamentiranje na određenim događajima koji se nižu kroz ovu knjigu. Pojednostavljenja i prilagođena za sve uzraste zbirka će nesumnjivo osim ostalih vrijednosti djelovati na mlađe čitaoce u edukativnom smislu.

U ovim Enesovim pričama se, osim intimističke ispovjestiprepoznaje sveukupni duh sandžačkog čovjeka, njegova tradicionalna kultura, adeti (običaji) i vjerska duhovnost i, naposlijetku, gorštačka vjekovna snaga da se odoli stalnim iskušenjima surovosti prirode i onih koji bi da sandžačku oblast preotmu, a Sandžaklije primoraju da je zauvijek napuste. Zbog toga je na nama da ih prihvatimo, čitamo i prepričavamo, da ih na neki način doživljavamo kao svoje, jer u ovim pričama traje duhovnost naših predaka, duhovnost u kojoj je siže egzistencijalnog opstanka sandžačko-bošnjačkog bića. Tako ćemo sigurno doprinijeti da naslov zbirke konačno i zauvijek iz individualnog pređe u opće dobro.

Dakle, iskrene i nepatvorene priče o svojoj i sudbini naroda kom pripada svim svojim bićem. Tako da ova zbirka u sebi ima veoma važne karakteristike kolektivnog pamćenja i kulture sjećanja, jer osim ličnih životnih iskustva autor je bez prenaglašenosti opisao i tragediju bošnjačkog naroda. 

autor knjige Enes Nuhović

Autor je s razlogom u svoju zbirku priča  uvrstio nekoliko intervjua koje je dao tokom svog decenijskog vođenja Zajednice sandžačke dijaspore za Holandiju.

U aktuelnoj hiperprodukciji novih naslova ili knjiga ova se izdvaja osim po svom sadržaju i po dva kurioziteta. Kao da je neka “Viša sila” univerzalnih vibracionih energija dotakla ovu zbirku i prije njene zvanične prezentacije.

1. Dok u Srbiji nacionalisti pokušavaju osporiti korišćenje toponima Sandžak u isto vrijeme “Grafičar- Užice” štampa knjigu i to na bosanskom jeziku (koji se, također, pokušava negirati) ”San o slobodnom Sandžaku”.

2. Drugi kuriozitet je da zbirka priča ”San o slobodnom Sandžaku” uskoro izlazi i na turskom jeziku.

Ako se otac psihoanalize Frojd, između ostalog, bavio tumačenjem snova, Nuhović nam je na razumljiv način u svom prvencu opisao kako se oni voljom, snagom i vjerom ostvaruju. 

Autor teksta: Halil Džananović

Pripremio: Hamza Škrijelj