U TUZLI PROMOVIRAN ROMAN “SVI SMO MI SREBRENICA”

U četvrtak, 12.aprila 2018.godine u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci ‘Derviš Sušić’ u Tuzli, promoviran je roman “Svi smo mi Srebrenica” autora Mirsada Mustafića, što predstavlja četrnaesti roman u niski njegovog književnog opusa. Promotori su bili: prof. dr. Adib Đozić, dr. sci. teol. Mersada Nuruddina Agović i prof. dr. Izet Šabotić.
,,Srebrenica i genocid nad Bošnjacima 1992 – 1995.godine paradigma je stradanja Bošnjaka dugi niz godina.” – kazao je na promociji profesor Đozić, podvlačeći niz citata iz romana i ističući dojam koji su na njega ostavili.
 Predsjednica Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) u BiH dr. Mersada Nuruddina Agović, osim recenzivne promocije romana, naglasila je i novija stradanja i genocide u Sandžaku, te istakla genocid u Sjenici koju u Sandžaku, po tom pitanju, zovu ‘Prvom Srebrenicom’ i genocid u Šahovićima počinjen 1924.godine.
Prof. dr. Izet Šabotić govorio je o povijesnom aspektu stradanja Bošnjaka, a omladina je na promociji predstavila izabrane dijelove romana.
Inače, naslov romana “Svi smo mi iz Srebrenice” aludira na genocid u svim bosansko-hercegovačkim gradovima, kao i na opće povijesno stradanje Bošnjaka na cijelom prostoru na kojem žive. Roman, uprkos svemu, ne poziva na osvetu, već na suživot uz uvažavanje identitetskih vrijednosti, pravde i istine.
S. A.