Sutra komemorativna akademija ŠTRPCI BEZ MEZARA

25. godina od zločina u Štrpcima navršava se u utorak, tada su pripadnici vojske na železničkoj stanici u Štrpcima iz voza koji je saobraćajao na relaciji Beograd-Bar izveli i ubili 18 putnika bošnjačke i 1 putnika hrvatske nacionalnosti.

Bošnjačka kulturna zajednica će i ove godine organizirati komemorativnu akademiju.

“Naravno, 25. godina je dug period, mi još ne znamo punu istinu o onome što se desilo. Nažalost većina ubijenih naših sugrađana, jednostavno još nisu njihove kosti pronadjene, još im nije klanjata dženaza. Još jednom ćemo iako je zaista teško nakon 25 godina pronaći pravu formulaciju kako bi izrazili ono što mi osećamo a pogotovo ono što osjećaju porodice žrtava, ali ćemo još jednom uputiti apel, krik, šta god nadležnim organima da je u interesu ove države i da je sramota za sve one koji jednostavno obnašaju funkciju u ovoj državi, da u ime nje prosto smognu snage da kažu istinu, da kažu ime i prezime organizatora, onih koji su to izvršili, da se adekvatno sankcionišu, da se naravno porodicama prizna pravo na bol.” istakao je dr. Muratović

Dr. Muratović je pozvao sve ljude da budu tog dana u Prijepolju, ali i pozvao državna organe da reaguju jer su pojedinici u ime države Srbije činili zločine nad Bošnjacima.

Velika sala Doma kulture od 14h.