Akademijom obilježen Dan Sandžaka

U amfiteatru Fakulteta za islamske studije održana je Akademija povodom Dana Sandžaka u organizaciji Mladih Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka.

Sekretar GO mladih BDZ Sandžaka u Novom Pazaru govorio je o historijskom putu Sandžaka, osvrćući se na 1943. godinu.

Fatiha Dražanin izvela je sevdalinku “Zaplakala Šećer Đula”, dok je Nerma Đekić prisutne oduševila sevdalinkom “Šehidski rastanak”.

Irma Poturović i Amela Kačapor govorile su stihove pjesama “O Bosni, ako smijem?” i “Nije Bosna sama”, autora Fatmira Baćija.

Urednik Revije Sandžak Dženis Šaćirović govorio je stihove himne sandžačkih Partizana.

Povodom 93. godišnjice genocida u Šahovićima premijerno je predstavljena i kasida Temdžid Šahovića.

Prisutnima se obratio predsjednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo i narodni poslanik, istinski borac za pravdu i istinu, dr. Muamer Zukorlić.

“Ovo parče zemlje starije je i od Socijalističke Jugoslavije i od Austro-ugarske i od Osmanske države. Postoje određeni dijelovi zemlje kojima Allah podari viši stepen važnosti. To vam je Sandžak”, navodi Zukorlić.

“Onoliko koliko je Stvoritelj dao važnost jednom parčetu zemlje, toliko joj je dao počast, ali isto tako i natovario one koji hodaju tim parčetom zemlje. I ovo parče zemlje živi zahvaljujući Stvoritelju koji je tako htio sa bude, ali operativno dok god po njemu budu hodali ljudi dostojni emaneta koji se nosi hodajući po ovom parčetu zemlje, Sandžak će pulsirati kao posebno parče Allahove zemlje”, rekao je Zukorlić.

Zukorlić dodaje da ne znači da su svi posebni zapravo i dobri.

“Biti poseban ne znači uvijek biti dobar, ali biti poseban znači imati svoju autentičnost, originalnost, ostati dosljedan sebi i ne biti ničija kopija, a to znači imati snage da se odupreš svim planovima i nasrtajima asimilacije. I dvije stotine zadnjih godina i stotinu zadnjih godina i nekoliko zadnjih decenija i ako naučno i kulturološki vidite kakvi su se sve planovi ovdje sprovodili nas nije trebalo ni da bude, ali i tu je presudilo ono “Budi” i ono bude”, ističe Muftija.

“Poraz je skrenuti sa jasnog i pravog puta, poraz je izdati, prodati, odustati, izgubiti volju, uplašiti se onoga ko ne zaslužuje da ga se bojimo, to je poraz”, navodi Zukorlić, dodajući da je pobjeda pred tim stvarima ne kleknuti.

U proteklim godinama smo, dodaje Zukorlić, od neposrednih agresija odbranili vrijednosti i naše vjere, budućnosti, nacije, ali je i podsjetio da taj put još uvijek traje.

Zukorlić navodi da je Sandžak u svim detaljima prožet vrijednostima koje nikada ne gube na cijeni.

“Baš zato što Sandžak i u svojim temeljima i stubovima i krovu i detaljima prožet je pravim vrijednostima koje ne gube cijenu, a ono što je naša obaveza jeste da budemo jedna mala svjetiljka u mozaiku koji se Sandžak zove. Ukoliko to budete gajili, čuvali i zalijevali, znajte da ste živjeli i proživjeli život na koji će kasnije vaše generacije biti ponosne”, zaključio je Zukorlić.

Neka ovaj dan bude osvježenje tih vrijednosti koje Sandžak čine posebnim, poruka je Zukorlića svima prisutnima.