U KALESIJI ODRŽANA INKLUZIVNA RADIONICA ZA DJECU SA POSEBNIM POTREBAMA

U srijedu, 22.03.2017.godine u prostorijama udruženja ”Osmijeh nade” u Kalesiji održana je inkluzivna radionica za djecu sa posebnim potrebama pod nazivom ”Svi smo mi  društveno korisni”, u organizaciji Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) u BiH i BKC ”Alija Izetbegović” Kalesija. Voditeljica radionice bila je dr. Mersada Nuruddina Agović, iskusni pedagoški radnik, čiji su neki od učenika članovi pomenutog udruženja. U okviru inkluzivne radionice učesnici su imali priliku čuti stručne savjete o povećanju samopouzdanja, te se posvetiti aktivnostima kojima se obogaćuje karakter ličnosti i  komunikacija u odnosu na osobe kojima su okruženi.

Dopredsjednica udruženja Amira Halilović izjavila je za reportere Neon Televizije: ,,Direktor BKC-a Fahrudin Sinanović ponudio nam je da za svoje članove organiziramo ovu radionicu, na čemu sam posebno zahvalna. Naša djeca su danas imala priliku da se druže, uče nove vještine. Dr. Mersada Nuruddina odradila je odličan posao i hvala joj na tome!”. Voditeljica radionice je kazala da je njena želja bila da pokaže kako korisnici ovakvih ustanova mogu biti itekako korisni društvu, te da posjeduju sposobnosti koje društvo može iskoristiti na najbolji način.

,,Društvo ima predrasude prema ovoj kategoriji stanovništa – izjavila je Agović – i preko ovih radionica želim poručiti društvu da ima povjerenja u njihove sposobnosti, želim uliti volju osobama sa posebnim potrebama da svojim trudom, radom i borbom razbiju sve predrasude oko sebe, te uz pomoć svih nas  krenu u značajne životne projekte koje, u granicama svojih mogućnosti, mogu ostvariti.”

  1. T.