Godišnjica zločina u Sjeverinu – pravda još nije zadovoljena

thumbs_b_c_9d8442c06968afff2b2b3c8ae9a17c8d

Danas se navršavaju 24 godine od otmice i ubistva 16 građana Srbije bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Sjeverin kod Priboja, koje su izveli pripadnici snaga bosanskih Srba za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini. Tim povodom i ove godine organiziran komemorativni skup kod spomen obilježja u Sjeverinu.

Ni nakon 24 godine od zločina u Sjeverinu porodice žrtava nemaju nadu da bi kosti njihovih najmilijih mogle biti pronađene. Da bi došlo do ponovnog isušivanja jezera Perućac treba doći do političkog dogovora između državnog vrha Srbije i BiH.

Obraćajući se ispred porodica ubijenih predsjednik organizacionog odbora Omer ef. Hodžić ističe da je pravosudni sistem Srbije zatvorio vrata porodicama, smatrajući između ostalog, da nisu državljani Srbije. Najavljuje pravdu će potražiti u Strazburu, strahujući pritom da tu odluku mnoge od porodica neće dočekati.

“Ovo je bio prvi zločin nad Bošnjacima Republike Srbije i jedan od najčistijih sudskih slučajeva koji se mogao procesuirati. Međutim, do danas ništa nije urađeno. Republika Srbija zatvorila je vrata za porodice žrtava. Oni te ljude ne smatraju svojim državljanima i prilikom žalbe koju smo uputili ona je odbijena i vrata pravosudnog sistema Srbije su zatvorena prema svima nama. Sljedeća instanca je sud u Strazburu, ali to je priča kojoj se ne vidi kraj, jer veliki broj porodica koje su izgubile svoje najmilije nisu dočekali ovosvjetsku pravdu”, kaže Omer ef. Hodžić, imam u pribojskom naselju Čitluk i sin otetog i ubijenog Meda Hodžića.

Pravni analitičar Fonda za humanitarno pravo Relja Radosavljević rekao je da se i ovog 22. oktobra isti zahtjevi iz Sjeverina šalju istim institucijama, jer “već pune 24 godine doživljavamo ignorisanje i pokušaj zaborava od strane države” i “gledamo kontinuirano nipodaštavanje patnje porodica žrtava i nepriznavanje njihovih prava”.

Narodni poslanik dr. Jahja Fehratović u svojstvu izaslanika Muamera Zukorlića prenosi poruku da će u Parlamentu Srbije nastaviti potencirati ovo pitanje i naći saveznike kako bi se do konačnog rješenja da se zločinci kazne a žrtvama dodijele statusi i prava kakva zaslužuju.

Predsjednik SO Priboj, Boris Mrdović naglašava da je ovo grad posebnosti i da multikulturalnosti i mulitietničnosti niko neće dirati.

Glavi imam medžlisa Priboj Harun ef. Eminagić ističe žaljenje što ni ove godine niko iz državnog vrha nije došao a Sjeverin je, kaže Eminagić, prvenstveno državno pitanje.

Izaslanik muftije Dudića, dr. Rešad ef. Plojović poručio da je Sjeverin je ispit za sve u državi Srbiji i čovječanstvo, tražeći da se žrtvama i njihovim porodicama priznaju jednaka prava; pravo na istinu i pravdu, priznanje statusa civilnih žrtava i ostvarivanja prava na pravičnu nadoknadu.

Članovi udruženja Bošnjačka omladina Priboja performansom podsjetili na imena stradalih: Mehmeda Šeba, Zafera Hadžića, Meda Hodžića, Medredina Hodžića, Ramiza Begovića, Derviša Softića, Mithada Softića, Muja Alihodžića, Aliju Mandala, Seada Pecikozu, Mustafu Bajramovića, Hajrudina Sajtarevića, Esada Džihića, Idriza Gibovića, Ramahudina Ćatovića, Sabahudina Ćatovića i Mevlidu Koldžić.

Podršku pružila predsjednica udruženja Žena žrtava rata u BiH, Bakira Haserčić kao i predsjednica Žena u crnom Staša Zajović.

 

SANA – A.Sofić

1211345 147810  13