Tribinom otpočeli Dani sjećanja na žrtve zločina u Sjeverinu

4-6

Povodom sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Sjeverinu večeras je održana tribina na kojoj je govorio prof.dr. Admir Muratović predsjednik BKZ-a i direktor Instituta za istraživanje genocida i zločina.

“Iako sam 22. oktobra uvijek u Sjeverinu i nakon 24 godine već je dosta toga ili skoro sve rečeno, ali Sjeverin u mom srcu i duši je mnogo više od teme.” počeo je svoje obraćanje dr. Muratović.

Nijedan sistem nakon zločina nad Bošnjacima se nije čak ni registrovao i još uvijek nema jasnih odgovora. Mi ne pristajemo i nećemo pristati na činjenicu da je ovo incident. Sjeverin, Štrpci, Pukovice kao policijska tortura nad Bošnjacima je temeljito isplanirana, kaže dr. Muratović dodajući da su počinioci geografske položaje u kojima su izvršeni zločini nad muslimanima nazvali su “Humano preseljenje stanovništva”. Računali su, dodaje Muratović da će se ovi zločini zaboraviti.

To se neće desiti a dokaz za to je večerašnja tribina koju organizuje Bošnjačka omladina Priboja (BOP).

Priča i istina o Sjeverinu izašla je na mnogo veći nivo nego što je bila prije dvije godine. Priča o ovom zločinu izašla je u časopisu u Ankari što govori o tome da svijest muslimana o njihovom stradanju raste. A Bošnjaci u Priboju se nisu umorili od traganja za istinom o zločinu u Sjeverinu.

“Oko ovih stvari nema kompromisa i nećemo se zaustaviti sa pričom, iako smo zahvalni onima koji su imali sluha i postavili spomen obilježje u Sjeverinu, mada to ne zadovoljava Bošnjake i nova stranica se otvara kada se pronađu kosti ubijenih. Tada će se porodice žrtava i Bošnjaci koji žive na ovim prostorima osjećati kao pravi građani ove države.” ističe dr. Muratović.

Negiranje holokausta se ne smije napisati nigdje niti objaviti bilo gdje, kada takav status budu imali Bošnjaci kada su u pitanju zločini nad njima biće sigurni da se oni neće ni ponoviti, ističe Muratović, podsjećajući da su i posle 42. i 92. godine Bošnjaci spremni da pruže ruku i da i dalje dijele isti životni prostor.

Bošnjacima nedostaje više samopoštovanja i hrabrsti a Srbima da se odreknu Njegoša, Pavla Đurišića, Draže Mihajlovića. Mi se sa ovim borimo i uspjećemo da kultura pamćenja zaživi, kaže dr. Muratović.

On je pozivao državne organe da shvate da je bolje za državu da prizna zločine, jer kako je rekao, ako ne prihvate moraće nas zauvjek slušati jer mi nećemo odustati od istine.

Nakon predavanja dr. Muratovića ovim povodom nagrađeni su najbolji pisani radovi koji su pristigli na konkursu koji je otvorilo udruženje BOP u saradnji sa BKZ-om u Priboju.

1. mjesto Lejla Badić
2. mjesto Adnan Avdagaić
3. mjesto Amina Mišorep

Najbolji su nagrađeni novčanom nagradom kao i određenom literaturom o ovom događaju. Tribini su prisustvovale brojne ličnosti iz političkog, kulturnog i vjerskog života, porodice žrtava, kao i mediji.

123

SANA – E.Šećović