Poruka sa Hadžeta: Nećemo zaboraviti zločin, niti ćemo biti taoci prošlosti

EL2A6314Veliki broj Bošnjaka okupio se na trgu slavnog  Gazi Isa-bega kako bi i ove godine, sada već tradicionalno krenuo u Pohod na Hadžet.

Od 28. 11. 1944. do 21. 1. 1945. godine komunističke vlasti su likivdirale preko 2000 najuglednijih Bošnjaka novopazarskog, sjeničkog i tutinskog kraja i pokopale ih na vakufskom dobru „Mearif“ na Hadžetu. Da bi odbranili Vakuf i stratište svojih predaka, Bošnjaci su se, predvođeni čelnicima Islamske zajednice, 4.septembra 2010. godine sukobili sa pripadnicima specijalnih jedinica srbijanske policije. Zato je ovaj datum proglašen danom sjećanja i dove za nevino stradale velikane Sandžaka na Hadžetu.

Kolona sandžačkih imama i omladinaca sa tradicionalnim sandžačkim obilježjima predvođena predsjednikom Mešihata IZ-e u Srbiji, muftijom dr. Mevludom ef. Dudićem, Narodnim poslanikom Muamerom Zukorlićem te predsjednikom BKZ-a dr. Admirom Muratovićem, krenula je ka vakufskom dobru “Mearif” na Hadžetu.

Ponosnim koracima, uz učenje tekbira i ove godine Bošnjaci šalju poruku da nikada neće zaboraviti genocid na Hadžetu, da će se o njemu pričati dok je svijeta i vijeka, kako se više nikada nikome ne bi dogodio.

Mladi novopazarski hafizi na početku su proučili suru Yasin za dušu svih stradalih Bošnjaka koji su svoje živote položili da bi se kasnija pokoljenja ponosno mogla zvati Bošnjacima.

U svom obraćanju prisutnima, narodni poslanik Muamer Zukorlić je istakao da je i ovogodišnje obilježavanje dokaz da Bošnjaci nikada neće biti na strani nasilja, a da će činiti sve da pravda bude gornja.

“Mi smo danas ovdje ne da bismo plakali nad tragedijama u našoj prošlosti, niti da bismo bili taoci prošlosti. Naša vjera i tradicija nas uče da u prošlost gledamo samo onoliko koliko nam je potrebno da se ne ponovi ono što se dogodilo. Svjedoci smo da svaki narod ima svoja stratišta. Većina od njih su stratišta mržnje, ali je naše okupljanje drukcije. Naša vjera nas uči da ne smijemo da mrzimo. Ono što činimo ovim skupom i svim drugim oblicima djelovanja jeste ne ostaviti nimalo prostora da nas protivnici učine bezvrijednima, jer bezvrijednost je najveći alibi za nečije istrijebljenje”, rekao je Zukorlić.

 

On je dodao da je djelovanje IZ-e svih ovih godina bilo usmjereno na obnavljanju svoje elite. Najveća satisfakcija žrtvama ovog i drugih bošnjačkih stratišta jeste obnavljanje elite koja je sa njima nestala. Tek tada će se ispuniti emanet koji su Bošnjaci dužni prema njima, navodi on. “Istinom čuvamo našu prošlost, istinom gledamo i u budućnost. Istinom o nama i o njima. Pozivam Vas da podržite istinu, samo istinu, jer će istina donijeti jedinstvo i stabilnost”, završava Zukorlić.

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr Mevlud ef. Dudić svoje obraćanje počeo je riječima Uzvišenog Gospodara posvećenih svim šehidima. “I ne recite za one koji su na Allahovom putu živote dali ‘mrtvi su’. Oni su živi, samo vi to ne osjećate”.

“Te godine je posijano seme mržnje prema dobru. Posijali su ga oni kojima su smetali svi koji su drukčiji. Ono što je tada urađeno zločinom nad našim prvacima nastavljeno je i 50-tih i 60-tih i kasnije, ali ovoga puta kroz otimanje vakufske zemlje”, ističe muftija.

On dodaje da je ovoj generaciji pripala čast da vrate vakuf i poručuje da se Bošnjaci neće smiriti dok se i posljednji pedalj vakufa ne vrati.

“Doista su isti oni koji su ubijali, kao i oni koji su otimali vakufe i rušili jedinstvo muslimana. Ovdje su stradali nedužni insani, zato smo danas ovdje i uvijek ćemo im odavati počast 4. septembra”, istakao je muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Šehidsku dovu na kraju je proučio v.d. muftije sandžačkog hafiz Abdurahman ef. Kujević.

SANA- Hamza Škrijelj

EL2A6325EL2A6394EL2A6435EL2A6457EL2A6513EL2A6874EL2A6987EL2A6780EL2A6714EL2A6787EL2A7026EL2A6730EL2A6664EL2A6563