Bošnjačka kulturna zajednica Makedonije poziva na pomoć ugroženim Bošnjacima od poplava

Delegacija Bošnjacke kulturne zajednice Makedonije u sastavu prof. Džemil Bektović, advokat Asmir Alispahić, doktor Menan Hasić te privrednik Nusret Ledinić su posjetil bošnjačke familije u Hasanbegovu-Skoplje, koji su poplavljeni i koji su doživjeli velike štete tokom prošlonedeljnje ogromne poplave koja je zadesila grad Skoplje i okolinu. Prvenstveni cilj posjete je bio steći uvid o visini štete, sagledati potrebe, način i mogućnosti dostave pomoći ugroženim stanovnicima bošnjačkog porijekla.

U ovom području žive oko pedesetak bošnjačkih familija i skoro su svi oni teško poplavljeni. Dobra je okolnost u ovoj nesreći što nema žrtava među Bošnajcima, osim nekoliko koji su povrijeđeni usled ogromnnih poplava i vodenog talasa koji je tog kobnog dana naišao. Ono što je sada zaista neophodno i potrebno za ove ugrožene familije je pomoć kako bi se oni vratili normalnom životu i smanjile štete. Zbog toga Bošnjačka kulturna zajednica Makedonije poziva sve dobre ljude, privrednike, organizacije i institucije da se prikljuće zajedničkoj akciji prikupljanja pomoći za ove bošnjačke ugrožene familije. Pomoć može ići preko Centra za koordinaciju pomoći od poplava ili se direktno dostaviti u ugroženim područjima.

U razgovoru sa poplavljenim građanima smo dobili informaciju da im se niko nije obratio od nadležnih institucija, da nemaju nikakvu pomoć, te da su ostavljeni da se sami snalaze. U rasčišćavanju blata i mulja, te bacanju poplavljenih i pokvarenih stvari dosada prvenstveno su sami učestvovali. Također smo zaključili da je sada bitno da se osiguraju agregati za struju, jer nema struje u tim područjima, te predmeti za pokućanstvo: laminat, dušeci i kreveti za spavanje, bijela tehnika i ostala pokućnina. Svi zainteresovani mogu kontaktirati Centar za koordinaciju pomoći ugroženim bošnjačkim familijama koji ima tačan spisak familija kojima je ova pomoć preko potrebna.

Odgovorna osoba u Centru za koordinaciju pomoći od poplava:

gosp. Elvir Sadiković

Tel. +389 70 227 195

e-mail: willybeetle@yahoo.com

Infromativna služba BKZ MK