U Rožajama prikazan film “Bošnjaci – genocid u kontinuitetu”

Rožaje – Nakon premijere u Plavu, zatim u Gusinju, u nedjelju večer, 24. 07. 2016. godine u Centru za kulturu u Rožajama održana je projekcija dokumentarnog filma “Bošnjaci – genocid u kontinuitetu”, autora Avde Husienovića.

Kako su autor i producenti najavili, ovo je neispričana video priča o kontinuiranom višestoljetnom genocidu nad Bošnjacima na području cijele Bosne, Sandžaka i općenito Balkana.
Premijera i projekcije filma u sandžačkim gradovima organizirana je pod pokroviteljstvom BANA – Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije iz New Yorka.

Da je vladalo veliko interesovanje za ovim dokumentarnim filmom dokaz je i puna sala Doma kulture u Rožajama. Prije same projekcije dokumentarnog filma obratio se autor Avdo Huseinović koji je istakao:
– Na ovom projektu je rađeno tri i pol godine. Na filmu su prikazana tri stoljeća terora, tri stoljeća genocida u kontinuitetu nad Bošnjacima na području Sandžaka, Bosne i Hercegovine, cijelog Balkana…

Genocid je riječ koja izaziva grozotu kada se izgovori. Ima naroda koji nikada nisu doživjeli genocid, hvala Bogu što nisu. Ali ima i onih koji su doživjeli jedan ili dva, a mi Bošnjaci preživjeli smo 11 genocida. Nakon svih istraživanja i saznanja do kojih smo došli, često se pitam kako smo kao narod uopće opstali, istakao je autor filma.

Inicijatori ovog projekta su Bošnjaci, potomci žrtava genocida iz Plava i Gusinja, koji žive u New Yorku, pa im se autor zahvaljuje što su, kako kaže, zaslužni da se uvijek sjećamo onoga što smo preživjeli.

Nakon što su prisutni bez daha odgledali film koji je jake poruke ostavio na sve njih skupu se kratko obratio Sandžački muftija hfz. Abdurrahman ef. Kujević ističući da su muslimani uvijek na dobitku i kada žive i kada su u iskušenjima i kada umiru. Ali da su nam vjera, život, zemlja, porod i ostale blagodati date na emanet i čuvanje.

Od Božijih zakonitosti u ovom svemiru je i pravilo da će vuk uvijek ostati vuk i da će uvijek napadati ovce ranjavajući ih i ubijajući. I ne treba se čuditi što vuk ima takve aspiracije već treba dobro stado svoje zaštiti. To je naša obaveza.
Glavni štit za naš narod su institucije koje će voditi narod pravim putem prema sigurnoj budućnosti. Najodgovorniji sloj društva u jednom narodu je elita. Posebno elita među ulemanskim i političkim krugovima. Stoga moramo imati ulemu u IZ-i koja će se ugledati na Reisu-l-uleme Džemaludina ef. Čausevića koji nije htio da bude sluga režimima, a naši političari trebaju imati postojanost i dosljednost interesima svoga naroda bez obzira na cijenu koju će platiti.

Na kraju je proučena dova pred duše šehida.

(Bosnjaci.net)