BKZ u BIH upriličila književnu večer u Tuzli

Pargan recitujeU ponedjeljak 28.decembra 2015.godine u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci ”Derviš Sušić” u Tuzli upriličena je književna večer pod nazivom ”Njegujmo bosanski jezik” na kojoj su gosti bili književnici Dr. Bisera Boškailo i Mehmed Pargan. Moderatorica je bila Mersada Nuruddina Agović, a prisutnima se, u svojstvu domaćina biblioteke, obratila i Muhterema Halilović.

Boškailo je predložila da publika ne bude samo slušalac, već učesnik u večeri, kako bi se preko napisane i izgovorene riječi svi prisutni zbližili i razmijenili svoja mišljenja. Predstavila je nekoliko svojih romana i poetskih djela iz kojih je izrecitovala nekoliko odabranih pjesama.

Pargan je potvrdio da je skup zamišljen kao jedno divno druženje ljudi koji se međusobno razumiju. Izrecitovao je nekoliko pjesama i govorio o izdavaštvu koje se danas prebacilo na štampariju, zatim o postojanosti bosanskog jezika, Bošnjacima kao književnicima i dr.

Publika je aktivno učestvovala u razgovoru i na svoj način doprinijela lijepoj atmosferi. Agović je izrazila nadu da će takvih susreta biti što češće kao bi kulturni život u gradu bio što kvalitetniji i kako bi se i mladima pružila prilika da  iskažu svoj književni talenat. Nakon književne večeri, druženje je nastavljeno uz prigodan ‘koktel’.

 

A.S.

Književna večer u TuzliDruženje