Predsjednik BKZ-a primio delegaciju NVO „Kosovo za Sandžak“ iz Prištine

fb1213Novi Pazar, Kosovo – Predsjednik Bosnjačke kulturne zajednice prof. dr. Admir Muratović primio je, 15.11.2015. godine, u Novom Pazaru delegaciju novoosnovane nevladine organizacije „Kosovo za Sandžak“ iz Prištine, u čijem sastavu su bili predsjednik prof. Ismet Azizi i njegov zamjenik Ali Daca.

Organizacija Kosovo za Sandžak osnovana je 23. oktobra ove godine i ima za cilj unapredjenje tradicionalno dobrih odnosa izmedju Kosova i Sandžaka, kao i bratskih naroda Bošnjaka i Albanaca.

Gosti su se zahvalili dr. Muratoviću, na njegovog prisustvu i govoru kojeg je održao na Osnivačkoj skupštini ove NV0 u Prištini, te obavijesti li ga o aktivnostima koje su preduzjeli u cilju afirmacije ovog važnog projekta, koji je u interesu obe etničke zajednice. Profesori Azizi i Daca su izrazili spremnost, te otvorili pitanje saradnje na mnogim poljima od zajedničkog interesa za obe strane.

Domaćin ih je upoznao sa radom BKZ-a, te iskazao spremnost za unapredjenje saradnje na polju kulture, obrazovanja, ali i u svim ostalim segmentima.

Sagovornici su, ovim susretom, potvrdili svijest o tome da je potrebno podići odnose izmedju dviju zajednica na nivo spremnosti poštovanja tekovina tih odnosa iz ranijeg perioda, što je imalo za rezultat opstanak u iskušenju istovjetnih životnih sudbina.

Gosti su u pratnji domaćina obišli groblje Gazilar, te učenjem Fatihe odali počast šehidima, Albancima poginulim tokom odbrane Novog Pazara od napada četnika 1941. godine, kao i Vakuf Mearif na Hadžetu, mjestu gdje su komunističke vlasti ubile preko 2500 hiljada Bošnjaka, medju kojima i Aćifa efendiju i Ahmeda Dacu.

Dogovorena je intezivna saradnja na mnogim poljima, na obostranu korist i zadovoljstvo.

20151115_132640

 

vb1123

 

Info služba BKZ