Bošnjačka kulturna zajednica osuđuje histeričnu tendencioznost gradonačelnika Mahmutovića

Screenshot_8Novi Pazar – Bošnjačka kulturna zajednica sa gnušanjem odbacuje i najoštrije osudjuje histerično ponašanje gradonačelnika  Novog Pazara Meha Mahmutovića koji svojim izjavama punim mržnje i uvreda ovih dana permanentno uznemirava novopazarsku i širu javnost.

Nije razumljivo zašto se gradonačelnik Mahmutović boji legalne privatizacije Regionalne televizije. Zakon je obavezao državu da privatizuje državne medije baš iz razloga da političari i vlastodršci ne bi utjecali na te medije. S kojim pravom gradonačelnik, kao sastavni dio državne izvršne vlasti, jasno, glasno, drsko i arogantno javno staje na stranu jednog od potencijalnih kupaca obrušavajući se gnusnim lažima, potvorama i uvredama na drugog potencijalnog kupca. Zakon o privatizaciji jasno garantuje jednakost kupcima u aukcijskom nadmetanju i strogo zabranjuje preferiranje jednog kupca nad drugim od strane bilo kog državnog organa. Da državne vlasti tolerišu drsko bezakonje vlastodržaca u Sandžaku pokazuje i činjenica da gradonačelnik Mahmutović ne krije svoju korupcijsku umiješanost kroz konzorcijum zainteresiran za kupovinu Regionalne televizije iza koga stoji potpredsjednik Vlade Srbije, poznat kao ministar Rasim Ljajić.

Nije manje važno niti manje sumnjivo to što aktualni direktor televizije Denis Mavrić predstavlja taj vladajući konzorcijum iako je bi u poziciji da dokumentaciju za privatizaciju te televizije upakuje onako kako odgovara tom kupcu tj. njegovoj družini. Ta dokumentacija je zapakovana tako da spolja izgleda loše, a unutra vjerovatno dobro. Jer da nije dobro zašto bi političko-tajkunska oligarhija ministra Ljajića kupovala nešto što nije dobro. Izvještavanje te televizije o sebi proteklih dana može se opisati paradoksalnom sintagmom „okolo belaj, unutra kalaj“. Da li je ikada iko čuo da jedna televizija koja se želi prodati o sebi govori kako ne valja ništa jer nema nekretnina a ima mnogo radnika i mnogo dugova. Iza ovog paradoksa krije se jasna namjera. Obezvrijediti televiziju u očima drugih mogućih kupaca kako bi je ministrova družina kupila u bescijenje.

Panika od mogućeg gubitka ove televizije dovela je do histeričnih izjava gradonačelnika i drugih pripadnika te družine. Tvrdnja da ako oni ne kupe tu televiziju nastupa medijski mrak u Sandžaku pada u vodu ako se ovih dana pogleda bilo koja informativna emisija ili dnevnik ove televizije u kome se 2/3 vremena troši na blaćenje, vrijeđanje i omalovažavanje drugog potencijalnog kupca i njegove porodice.

Ovu histeriju moguće je razumjeti činjenicom da ministar Ljajić gubitkom Regionalne televizije gubi vlast a time i zaštitu svoga i kriminala svoje oligarhije, tako da njihovu borbu za prisvajanjem ove televizije treba razumjeti kao odbranu posljednjeg rova i ne treba ih u tome, u zlu, podcijeniti.

Imajući to u vidu, može se razumjeti gaženje svih etičkih i profesionalnih normi od strane gradonačelnika Meha Mahmutovića koji kršeći zakonske norme o zaštiti podataka privatnosti poseže za imenima i prezimenima i podacima djece muftije Muamera Zukorlića kako bi nekako naudio drugome kupcu koji je samom namjerom da se uključi u privatizaciju ove televizije poremetio višemjesečni plan za prisvajanjem ove TV kuće ispod svake cijene.

Možemo samo zamisliti kako treba da se osjećaju građani i njihova djeca, koja na čelu ovoga grada imaju čovjeka koji ne preza da iskoristi ni podatke građana i njihove djece, zloupotrebljavajući svoj položaj, kroz upad u arhive centra za socijalni rad i drgih javnih ustanova i službi. A kako još treba da se osjećaju porodice djece koje je Mahmutović nekada kao ljekar, pedijatar, liječio. Možete zamisliti kako i čime ih je liječio sa ovoliko etike i profesionalnosti. To je moguće shvatiti samo ako je dr Mahmutović položio hipokritovu a ne hipokratovu zakletvu.

Ako ima normalne vlasti u Beogradu, nadležni organi su obavezni pozvati Mahmutovića na višestruku odgovornost. I to zbog kršenja zakona o privatizaciji, zakona o zaštiti podataka o ličnosti, kao i kršenja zakonskih normi o nelojalnoj konkurenciji. Ukoliko se državni organi ogluše o ovakvom ponašanju gradonačelnika Mahmutovića i time mu omoguće da nastavi ugrožavati građane Novog Pazara samo će se potvrditi da se destruktivna politika Beograda prema Sandžaku nije promijenila već da se samo mijenjaju tehnike i izvršioci te destrukcije.

Bošnjačka kulturna zajednica poziva sve Bošnjake kao i sve građane da prepoznaju zlo korupcije i oligarhijske vladavine te da se organizuju u borbi protiv političkog kriminala koji građane Novog Pazara i Sandžaka drži kao taoce svojih prizemnih, ličnih i uskopartijskih interesa.

 

(BKZ)