BKZ Njemačke simbolično obilježila stradanje Bošnjaka u Srebrenici

Dana, 11.07.2015. godine u organizaciji BKZ Njemačke sa centralom u Hamburgu organiziran je skup u centru Hamburga. Manifestacija je pripremana mjesec dana unazad, a ono što je posebnom učinilo je što je za svaku žrtvu u Srebrenici zakucan po 1 ekser. Ljudi svih vjera, nacija i boje kože imali su prilike vidjeti Bošnjake kako na miran i dostojanstven način još jednom odaju počast nevino stradalim žrtvama Srebrenice od strane srpskih agresora 1995. godine.

Prolaznici su imali prilike da za svakog šehida zakucaju 1 ekser na panou sjećanja koji je bio postavljen u centru Hamburga. U 12h prisutnima je pušten direktan prenos sa komemoracije u Potočarima. U 13h skup je otvorio i prisutnima se obratio Saša Olević, administrator BKZ Njemačke, gdje je prisutne upoznao sa, sada već tradicionalnim obilježavanjem godišnjice od stradanja nevinih žrtava.

Nakon njega, prisutnima se obratio predsjednik BKZ Njemačke, Suljo ef. Džanković. On je tom prilikom istakao važnost obilježavanja ovog datuma, kako se nikom i nikada više ne bi ponovili  Srebrenica, Prijedor i Hadžet.

Uslijedila je izvjedba Kaside o Hadžetu mladog Hamze Škrijelja. Centrom grada Hamburga orila se kasida koja je posvećena šehidima Srebrenice i Hadžeta, a prisutni građani su aplauzima pozdravili ovu kasidu i salut poštovanja svim žrtvama genocida.

Uslijedilo je obraćanje dr. Husnije Hamsića, predsjednika bošnjačkog džemata u Bremenu. Ramazanski gost bošnjačkog džemata u Hanoveru Hamza Škrijelj kasidom “Šehidi” zatvorio je oficijelni dio programa. Nakon njega, Suljo ef. Džanković zahvalio se svim prisutnima, pogotovu onima koji su pomogli da se ovaj skup realizira. Predsjednik BKZ Njemačke, Suljo ef. Džanković predvodio je i dženazu za šehide čiji su posmrtni ostaci pronađeni ove godine. Bošnjaci su  pokazali visok stepen svijesti i na miran i dostojanstven način, u skladu sa vjerom i tradicijom obilježili “Dan Srebrenice”.