Obilježena treća godišnjica BKZ Luksemburga

publikaU subotu veče 14.03.2015 godine, u prepunoj sali luksemburškog predgrađa Begen, svečano je obilježena treća godišnjica osnivanja Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) Luksemburga.

Manifestacija je otpočela kratkim obraćanjem predsjednika BKZ Luksemburga Muhameda Ćemana. Nakon toga, književnik Remzija Hajdarpašić iscrpno je govorio o Enciklopediji sandžačkobošnjačke književnosti. Uslijedilo je obraćanje autora Enciklopedije dr. Jahje Fehratovića. Po okončano tog dijela programa, prisutnima se obratio predsjednik BKZ Petnjica, Almir Muratović te je također premijerno prikazana i kratka video reportaža iz Petnjice realizovana od strane SandžakTV, koja je detaljno predstavila projekat izgradnje Bošnjačkog kulturnog centra “Sandžak” u Petnjici. Uslijedila je polučasovna pauza koja je protekla uz muhabet i druženje mnogobrojne publike i govornika.

U drugom dijelu programa, svečano je dodijeljeno priznanje koje je ustanovila upravo BKZ Luksemburga, a koja nosi naziv po velikom heroju Sandžaka –  “Mulla Osman Hrastoder”. Ovogodišnji laureat je predsjednik Šure, tj. Islamske zajednice Luksemburga Sabahudin Selimović, koji se nakon primopredaje zlatnog dukata i plakete vidno uzbuđen obratio prisutnima. Po uručenju nagrade, uslijedilo je nadahnuto obraćanje predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK) dr. Mustafe Cerića, koji je govorio na temu – “Domovinski prostor Bošnjaka – savremeni izazovi i perspektive”.

U sklopu večeri, fatihom, dovom i(li) minutom šutnje odata je počast tragično preminulim u padu helikoptera u Srbiji.

U danima koji su prethodili ovom doista po riječima mnogih prisutnih izvanrednom skupu, predsjednik SBK-a dr. Cerić susreo se sa imamima, predstavnicima bošnjačkih udruženja i džemata u Luksemburgu, te održao niz predavanja na različitim lokacijama u Luksemburgu.

Video zapis čitave manifestacije biće objavljen na našem portalu polovinom sedmice, dok će detaljan pismeni izvještaj s manifestacije obilježavanja treće godišnjice BKZ Luksemburga biti objavljen u narednom broju revije Sandžak.

U nastavku pogledajte nekoliko fotografija kojima nastojima barem djelimično prenijeti atmosferu sa skupa.

cericcera_i_sabo_nagradabkz treca godisnjica.jpg1bkz treca godisnjicajahja