Obilježavanje treće godišnjice BKZ Luksemburga: Promocija Enciklopedije i tribina dr. Cerića

U subotu veče, u velikoj sali u Beggenu (Luksemburg), upriličit će se obilježavanje treće godišnjice Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) Luksemburga. Za tu priliku pripremljen je bogat program.


BKZ 3 GODINE
U prvom dijelu večeri promovisaće se Enciklopedija sandžačkobošnjačke književnosti, uz prisustvo i obraćanje autora dr. Jahje Fehratovića. Promoter će biti Remzija Hajdarpašić, književnik.

Nakon toga, uslijediće obraćanje predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK), dr. Mustafe Cerića, koji će govoriti na temu: “Domovinski prostor Bošnjaka – savremeni izazovi i perspektive”.

U sklopu iste manifestacije obaviće se i dodjela priznanja “Mulla Osman Hrastoder”, istaknutoj i zaslužnoj osobi iz bošnjačke zajednice u Luksemburgu. Organizator manifestacije BKZ Luksemburga i ove godine kao i prethodnih, nastoji sačuvati ime laureata u tajnosti sve do trenutka uručivanja priznanja, tako da će i ovog puta među Bošnjacima Luksemburga a i šire u tom kontekstu vladati znatiželja. Osobito ukoliko se uzme u obzir da je BKZ Luksemburga prethodnih godina uistinu vodila računa da ovo značajno priznanje završi u pravim tj. zaslužnim rukama.

Prisustvo predsjednika SBK-a dr. Mustafe Cerića u Luksemburgu iskoristiće se dan ranije između ostalog i za sastanak s predstavnicima bošnjačkih udruženja i džemata koji okupljaju Bošnjake u Luksemburgu.

Ovom prilikom, BKZ Luksemburga nalazi za shodno izraziti zahvalnost mnogobrojnim sponzorima koji su podržali ovu manifestaciju, a čija imena kao i druge važne informacije vezano za skup možete vidjeti na reklamnoj plakati koju objavljujemo u sklopu ovog priloga.

Na kraju, BKZ Luksemburga poziva sve predstavnike udruženja, klubova i džemata koji namjeravaju prisustvovati godišnjici BKZ Luksemburga, osobito delegacijama koje dolaze iz susjednih zemalja, da najave organizatoru svoju posjetu, kako bi im se osiguralo mjesto u prvom redu.

(Idnetitet.lu)