Internacionalni univerzitet promovira Ljetnju školu i on-line učenje bosanskog jezika u Holandiji

 

Nakon boravka u Belgiji, te uspješno održane promocije u Antverpenu, projekti Enciklopedije sandžačkobošnjačke književnosti, Ljetnja škola Bosanskog jezika i On-line učenje Bosanskog jezika, promovirani su i u Holandiji, u gradu Arnhajmu, u prostorijama Islamskog kulturnog centra „Bošnjak“.

 holandija promocijaOrganizator promocije u Holandiji je Zajednica sandžačke dijaspore za ovu državu, na čijem čelu je Enes Nuhović, porijeklom iz Novog Pazara, Fako Džigal iz Sjenice te brojni drugi aktivisti.

Nuhović je na početku poselamio prisutne, otvorio skup i zahvalio se džematskom odboru na ustupljenom prostoru.

Skup je poselamio i gostima dobrdošlicu poželio predsjednik IKC „Bošnjak“ gospodin Ibrahim Mailović.

Nakon toga, rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru dr. Suad Bećirović, promovirao je dva spomenuta projekta IUNP-a vezano za učenje Bosanskog jezika, u vidu Ljetnje škole i On-line izvođenja nastave.

On je kazao da Internacionalni univerzitet, svjestan potreba Bošnjaka koji žive u dijaspori, kao i opasnosti koja vreba mlade bošnjačke naraštaje u dijaspori u smislu gubljenja jednog od temelja bošnjačkog identiteta – Bosanskog jezika, izradio projekat Ljetnje škole Bosanskog jezika gdje djeca koja žive u dijaspori, tokom ljetnjih raspusta, mogu boraviti na Univerzitetu i učiti o svom maternjem jeziku.

Također, drugi vid nastave je za one koji žele kontinuirano učiti Bosanski jezik, ali zbog udaljenosti nisu u prilici biti redovni studenti na Univerzitetu. Sada imaju priliku On-linekonekcijom, uz tehničku podršku koju će obezbijediti Departman za računarske nauke, pratiti redovna predavanja i time biti redovni studenti.

Nakon obraćanja rektora Bećirovića, dr. Jahja Fehratović je promovirao Enciklopediju sandžačkobošnjačke književnosti, govoreći o periodu kojeg obrađuju prva dva toma, tj. period do 1912. godine, govoreći o brojnim sandžačkim piscima iz najranijih perioda postojanja Bošnjačkoga bića. Dr. Fehratović je napomenuo i brojne tekstove eminentnih stručnjaka iz oblasti historije, kulture, nasljeđa, duhovnosti Bošnjaka, poput autorskih tekstova muftije Muamera Zukorlića, Nedžada Ibrišimovića, Ibrahima Pašića, Sulejmana Aličkovića, i dr.

Nakon obraćanja, uslijedila su brojna pitanja prisutnih, na koja su iscrpno odgovarali promoteri.

SANA

holandija promocija.jpg1holandija promocija2