Dan Sandžaka obilježen u duhu stvarnog oživljavanja bošnjačkog jedinstva

centralna manifestacija20 (1)

Sandžaku zemljo, majko, što rađaš sinove i kćeri, Sandžaklije, bajraktare istine, ponosa i slobode. Sandžaku zbog tebe smo večeras ovdje u ovom svečarskom ambijentu svjesni, savjesni i ponosni na tebe. Odlučni da budemo ono što jesmo i ono što vrijedi u tebi i u nama.

Muftija sandžački

U sali Doma kulture u Novom Pazaru, 20.11.2014. obilježen nacionalni dan – Dan Sandžaka u organiziaciji Bošnjačke kulturne zajednice – BKZ.

Ovom skupu su prisutvovali čelni ljudi BKZ-a, Islamske zajednice, na čelu sa muftijom sandžačkim Muamer ef. Zukorlićem, kao i predstavnici političkog i javnog života u Novom Pazaru.

Velika želja za jednistvom rezultirala je prisustvom visokih delegacija političkih opcija okupljenih oko SDA i SDP-a. Ispred gradske uprave Novog Pazara prisustvovao je gradonačelnik dr. Meho Mahmutović, a njegovu delegaciju su sačinjavali i predstavnici skupštine grada, kao direktori javnih ustanova. Ispred BNV-a kao izaslanici predsjednika Ugljanina prisustovala je delegacija na čelu sa sekretarom BNV-a, Ahmedinom Škrijeljom, kao i predsjednik BDZ-a dr. Jahja Fehratović, domaćin manifestacije, predsjednik BKZ-a dr. Admir Muratović, rektor IUNP-a Suad Bećirović, kao i ostali predstavnici javnog, kulturnog, vjerskog života Sandžaka.

Na samom početku prisutni su mogli čuti historijske podatke o Sandžaku i općinama koje je obuhvatao i obuhvata danas, moglo se čuti o prirodnim bogatstvima Sandžaka kao i etnički sastav te regije. U Sandžaku danas živi oko 500 000 ljudi. Moglo se čuti o burnoj historji kroz koju je prošla ova regija o sticanju autonomije i njenom gubljenju, formiranju i ukidanju ZAVNOS-a.

Moderatori manifestacije istakli su da identitet Sandžaka čine vjera islam, ilirsko-gotsko-slavensko etno-genetsko porijeklo, orijentalno-evropska tradicija i kultura življenja, bosanski jezik i najbogatija kulturna baština na Balkanu. Oni su istakli i poručili :

“Sandžak je pojam koji nas određuje, domovinski prostor Bošnjaka. Sandžak je ono čime nas majka zadoji pri rođenju, Sandžak je ono što cijeloga života živimo, Sandžak je ono što udišemo među ovim planinama i kotlinama. Sandžak je ono što ponesemo sa sobom kada se od ovog svijeta rastanemo. Sandžak je dio naše duše. Sandžak smo svi mi dragi naši Bošnjaci i Bošnjakinje.”

Prije 71 godinu teritorij Sandžaka je dobio svoju autonomiju kojom je ovoj jedinstvenoj, kulturnoj, teritorijalnoj, administrativnoj i multietničkoj regiji zagarantirano pravo na unutrašnje samoorganiziranje i upravljanje njenim granicama. To pravo je nakon nekoliko godina i ukinuto.

Čovjek koji godinama uči Bošnjake kako se voli Sandžak i koje se sve žrtve moraju podneti za otadžbinu, možda jedini koji može dati odgovor na brojna pitanja Muhameda Abdagića o naciji, duhovni i nacionalni vođa Bošnjaka, muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić, obratio se na manifestaviji u povodu Dana Sandžaka.

On je istakao da ovom manifestacijom pokazujemo ono što je u našim srcima i ono što vrijedi, a svaki narod ima svoje vrijednosti koje se moraju čuvati. Bošnjaci imaju na ovaj dan priliku biti okupljeni oko pravih vrijednosti. Muftija sandžački govorio je o jedinstvu kao skupocjenoj vrijednosti koja je posljednjih godina ugrožena. Bošnjaci su noćašnjim skupom pokazali da im nisu potrebni nikakvi vanjski pomiritelji.

Budućnost će pokazati da li smo žrtva ili krivci, ono dobro u nama mora pobjediti i nadvladati ono loše, rekao je muftija.

“Ova sandžačka večer je svjedok tome. Večeras smo tu bez ličnog, parikularnog i bez partijskog interesa. Ovdje u ovim redovima pod jednim simbolom i bajrakom tu stanuje naše jedinstvo. Naše jedinstvo se ne može graditi oko jednog čovjeka ili političke partije, već se jedinstvo mora graditi na univerzalnim vrijednostima, ono što jednako pripada svima nama kao što su vjera islam, bošnjačka nacija i naša domovina Sandžak. Oni koji budu položili ispit na tom putu univerzalnih vrijednosti ništa neće izgubiti”

Muftija sandžački je apelovao na sve one koji su na čelu ustanova i organizacija da se takmiče na tom putu. Jer onaj ko je spreman da daje može i da uzme to je načelo koje nam je potrebno u našem društvenom djelovanju. Muftija je u u svom govoru, između ostalog, naglasio važnost prisustva predstavnika BNV-a:

“Veoma sam radostan, i osjećam pozitivne vjetrove, i pravo svjetlo za Sandžak, i za sve nas koji živimo ovdje u Sandžaku. Bošnjačko nacionalno vijeće pripada svim Bošnjacima. Bez obzira ko bili vijećnici ili predvodnici Vijeća. Zato je dobro što su večeras ovdje predstavnici i članovi Bošnjačkog nacionalnog vijeća.”

U nastavku obraćanja je ukazao i na važnost prisustva predvodnika gradske uprave:

“Grad Novi Pazar je grad svih onih koji žive u ovome gradu i onih koji su daleko raseljeni ali vole ovaj grad. I zato je, u ovakvim prilikama, Gradonačelniku mjesto ovdje sa nama. Ma kojoj partiji pripadali, svi oni koji zaduže one emanete koji pripadaju svim građanima, treba kao takve da ih nose i da budu predstavnici svih građana. Gradonačelnik je predstavnik i predvodnik grada, a to znači da ima i obaveze prema svim građanima, ali i pravo da bude poštovan od svih građana. Isto tako i svi oni koji su izabrani i duže amanete pred Allahom i pred svojim narodom.”

Na ovaj način istakao je Muftija otvara se novo poglavlje saradnje i kooperativnosti podrške jednih drugima u dobru, svako ko se ponaša drugačije ili je loš musliman ili nije musliman. On je istakao da predstavnici moraju svoje različitosti u mišljenjima prevazići i međusobno se podržavati u dobru, a i osuditi ono što nije dobro. Bošnjaci žele čistiju i svetliju budućnost. U kojoj pružamo ruku da bi nama nama ostali pružili ruku jer samo tako možemo praviti dobru budućnost.

“Ovaj poziv je najuverljiviji zato što dolazi od nas Bošnjaka u Sandžaku koji smo više od jednog stoljeća propatili. Ako mi možemo koji na svojoj duši nosimo jedanaest valova genocida onda onaj ko ima grama morala i ljuckosti ne može naš poziv i ruku odbiti. Zato je naš bajrak bijel i moćan sa simbolom čistoće i dobrote i on će se vijoriti kao simbol svega što je dobro za nas i za sve ljude. “

U bogatom kulturnom programu ilahija, kasida i sevdalinki učestvovali su Hamza Škrijelj, Ilma Plojović polaznici Mekteba Reuda,Haris Skarep, Ajtana i Ajla Dolićanin, Irma Poturović. Prisutni su uživali u odlomku romana Feniks, Muhameda Abdagića.

SANA – Amela Salkovic

centralna manifestacija20 (9)

centralna manifestacija20 (5)

centralna manifestacija20 (4)

centralna manifestacija20 (3)