Saopćenje za javnost: Nasilno uklanjanje i zaplijena islamske literature

Bošnjačka kulturna zajednica najoštrije osudjuje skandalozno ponašanje vlasti u Novom Pazaru i njihov napad na imovinu u vlasništvu Edisa Pačariza, člana Odbora za izdavačku djelatnost i bibliotekarstvo BKZ-a, vlasnika jedinog štanda za prodaju islamske literature na pešačkoj zoni u Novom Pazaru.

Naime, 20.08.2014. godine, komunalna inspekcija uz asistenciju policije, a po naredjenju Rasima Ljajića, nasilno je uklonila štand i zaplijenila knjige u vlasništvu gospodina Pačariza.

Svako ko živi u Novom Pazaru i prolazi centralnim gradskim šetalištem imao je priliku, u 8 proteklih godina, sresti gospodina Pačariza, kupiti kod njega knjigu ili porazgovarati sa njim o svim društvenim pitanjima koja se tiču života u našem gradu ali i šire.

Ova bahatost gradskih vlasti može se razumjeti u kontekstu brutalnih napada na sve što je bošnjačko i islamsko, koje u posljednje vrijeme dolazi od strane Rasima Ljajića. Rasim Ljajić, u stanju sve primjetnije nervoze daje izjave da se stidi svoga imena i prezimena, svog bošnjačkog porijekla, da je protiv Islamske zajednice, da mu smeta Reis ul ulema u Sarajevu, optužuje Islamsku zajednicu da stoji iza nekakvog, samo njemu znanog, radikalizma.

Rasim Ljajić, svakog muslimana koji nosi bradu, nastoji predstaviti kao „opasnost“ čime se nastoji dodvoriti onima koji, polako ali sigurno, postaju svjesni njegovih kriminalnih aktivnosti.

Rasimu Ljajiću smeta islamska literatura na štandu u centru grada, a ne smeta mu što se na pojedinim štandovima onih koji su dolazili iz Beograda, a prodavali su knjige na istoj lokaciji, vrlo često mogla primjetiti knjiga „Komandant Arkan“.

Gospodin Edis Pačariz je nekoliko puta podnosio zahtjev da mu se dozvoli prodaja na pomenutoj lokaciji, isti zahtjev za koji su dozvolu da prodaju knjige dobili prodavci iz Beograda, ali je njegov odbijen. Na taj način vlast u Novom Pazaru, na čelu sa Rasimom Ljajićem, ostavili su gospodina Pačariza i njegovu djecu bez prava na egzistenciju.

Bošnjačka kulturna zajednica daje punu podršku Edisu Pačarizu na putu njegove pravedne borbe za pravo na posao i egzistenciju, pravo bošnjačkog naroda da u centru svoga grada može kupiti knjigu kojom čuva svoj identitet, te pravo svakog čovjeka da bude oslobodjen anticivilizacijske politike koju vodi Rasim Ljajić.

Pozivamo policiju da ne nasjeda na provokacije putem kojih im vlast u Novom Pazaru želi urušiti i ono preostalo reputacije što imaju, te da se prije svega posvete zadatku za koji im rok već ističe, da ostave na miru poštene gradjane koji u ovim teškim vremenima pokušavaju sebi, i svojim porodicama, obezbjediti iole dostojanstven život.

Informativna služba