Povodom otvorenog sabotiranja i onemogućavanja procesa daljeg uvođenja bosanskog jezika

Enes-Curic-390x280Povodom otvorenog sabotiranja i onemogućavanja procesa daljeg uvođenja bosanskog jezika u nastavu od strane službi i činovnika ministarstva prosvjete Republike Srbije, Odbor za obrazovanje Bošnjačke kulturne zajednice izdaje sljedeće

 

S A O P Š T E N J E

 

U toku je upis učenika u odabrane srednje škole. Umjesto da to bude svječanost za djecu i njihove roditelje, oni su, na žalost, iznova izloženi otvorenim pritiscima i nepoštovanju njihovog nacionalnog identiteta.

Naime, prilikom upisa, obrasci na kojima su se djeca i roditelji izjasnili da žele pohađati nastavu na maternjem bosanskom jeziku, od strane službi i činovnika Ministarstva prosvjete se proglašavaju za nevažeće a nude im se obrasci koji sadrže samo opciju izjašnjavanja za bosanski jezik kao izborni predmet. Ovo je potpuno neprihvatljivo i predstavlja veliki korak unazad.

Busanje u prsa predstavnika Vlade i njihova navodna opredijeljenost za evrointegracije i evropske vrijednosti, u potpunoj je nesaglasnosti sa djelima na terenu gdje se te vrijednosti trebaju implementirati. Ovu dvoličnost ne možemo prihvatiti ali je, imajući u vidu očito još uvijek jak eho dešavanja 90-tih godina, vrlo dobro razumijemo i shvatamo poruku. Međutim, ne možemo razumjeti to da su Bošnjaci jedini narod za koji ne važe zakoni Republike Srbije i da se jedino Bošnjaci ne mogu školovati na maternjem jeziku dok svi drugi (Mađari, Albanci, Hrvati, … ) to svoje zakonom zagarantovano pravo bez problema ostvaruju. Strašno je to što u ovom nezakonitom djelovanju aktivno saučestvuju i predstavnici bošnjačkoga naroda koji bi se trebali boriti za ostvarivanje svojih nacionalnih prava a ne činovnički slijepo i podanički slušati usmjene direktive pretpostavljenih, čime nedvosmisleno krše Zakon i daju alibi naredbodavcima.

Očito je da državni organi sa najvećim zadovoljstvom i obilato koriste političku podijeljenost Bošnjaka kako bi što lakše nastavili sa nepoštovanjem naših elementarnih prava garantovanih Zakonom. Neki od predstavnika Bošnjaka, na žalost, umjesto da se bore za ostvarenje svojih osnovnih prava, za vrh svoje borbe smatraju posjetu mjestu najvećeg stradanja Bošnjaka. Svi mi dobro znamo šta se desilo u Srebrenici a državni organi to znaju još bolje. Ono što nesmijemo dozvoliti jeste da nam se i dalje dešava Srebrenica ali na kulturnom planu.

Bosanski jezik je naš maternji jezik i naš izbor!

 

Predsjednik odbora za obrazovanje

Enes Curić