Osnovana Bošnjačka kulturna zajednica za Švajcarsku

bkz svicerland (5)U subotu, 14.06.2014. godine, u prostorijama Sandžačkog kulturnog centra, u gradu Wetzikonu, Švajcarska održana je Osnivačka skupština Bošnjačke kulturne zajednice Švajcarske.

Osnivačkoj skupštini prisustvovali su brojni gosti : Faik GEGIĆ, predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore za Švajcarsku, predstvnici BKZ Kosova, imami, kulturnini djelatnici.

Specijalni gost Osnivačke skupštine BKZ-a za Švajcarsku bio je predsjednik BKZ-a, prof.dr. Admir Muratović.

Ideju osnivanja BKZ-a Švajcarske od formiranja Incijativnog odbora do organizacije Osnivačke skupštine realizirao je  Odbor u sastavu: Dženad Hodžić –predsjednik Inicijatiovnog odbora,Ernad Korać, Zeno Rastoder, Esad Višnjić, Almir Dacić, Armin Djurdjević,  Abaz Osmanovic, Džibo Osmanovic, Dževdet Murić, Rafet Tranjar, Hilmija Hadrović, Nermin Rožajac,  Almir Skenderović, i Rizvan Latić.

Obrazlažući potrebu za realizaciju ove inicijative naglasili su da sopstveni opstanak u surovom  vremenu današnjice, podrazumjeva borbu za očuvanje naše vjere, bogate kulture, tradicije i naših divnih običaja, koji su pod velikim pritiskom modernog i savremenog doba i samim tim prijete da isčeznu, što nikako ne smijemo dozvoliti. Te vrijednosti moramo sačuvati, kako zbog ogromnog poštovanja prema našim precima, tako i zbog velike moralne obaveze prema našim nasljednicima.

Prioritet nam je da okupimo sve ljude kojima je stalo da istinski prezentuju ljepotu,toplinu i širokogrudost našeg bošnjačkog mentaliteta. Da prikažemo u pravom svjetlu vrijednosti, plemenitost i čistotu naše bošnjačke duše, koja je čestim primjerima kroz vjekove mnogo puta dokazana.

Želja nam je da kroz razne oblike druženja, programa i projekata prikažemo duhovno bogatstvo, našu folklornu i književnu raznovrsnost kao i sportsku nadarenost. Da bismo kvalitetno učestvovali u društvenom životu Švajcarske, potrebno je da obučemo nacionalni dres koji ćemo predstavljati na najbolji mogući način.

U radnom dijelu skupštine izabrano je rukovodstvo BKZ-a za Švajcarsku:

Ernad Korać, iz Podgorice, – Predsjednik;

Mirzet Kolašinac, iz Novog Pazara – Potpredsjednik;

Bekim Dilji, iz Prizrena – Potpredsjednik;

Ernad Hodžić, iz Bijelog Polja – Generalni sekretar.

Izabrani su članovi Upravnog odbora, Nadzornog odbora, kao i blagajnik.

bkz svicerland (2)

Skupštinu su na briljantan način moderirali gospodin Zeno Rastoder, uz pomoć i podršku Dženada Hodžića, dok je zapisničar bio gospodin Senad Sejdović.

Nakon izbora prisutnim se obratio i novoizabrani predsjednik BKZ-a Švajcarske, Ernad Korać,  koji je u svom nadahnutom i emotivnom govoru ukazao na značaj osnivanja ove organizacije i činjenice da i Bošnjaci Švajcarske postaju, sada i kroz BKZ, dio jednog velikog i slobodarskog projekta kojeg predvodi muftija Muamer Zukorlić. Gospodin Ernad Korać, kao uostalo i svi drugi izabrani funkcioneri dobili su jednoglasnu podršku prisutnih delegata, koji su imali samo riječi hvale i izrazili uvjerenje da će ovaj tim uspjeti u svojim nakanama.

Po završetku Osnivačke skupštine dr. Muratović je poklonio bajrak bošnjačke kulturne revolucije, zastavu Sandžaka, novoizabranom predsjedniku BKZ-a, čestitajući mu povjereni emanet.

Dr. Muratović je u svom govoru posebno istakao važnu ulogu koju BKZ, kao originalni bošnjački brend, predstavlja za naš narod te za afirmaciju ukupnog kulturnog i nacionalnog identiteta bošnjačkog ummeta.

BKZ je bazična organizacija u Bošnjaka i kao takva ne poznaje niti priznaje geografske, lokalne, regionalne granice, te ima za cilj da okupi sve Bošnjake, sa teritorije Bosne, Sandžaka, Makedonije, Kosova itd., u cilju borbe za očuvanje njihove baštine, kao i da trasira put ka afirmaciji ostalih važnih nacionalnih institucija. Predsjednik BKZ-a je prisutnima prenio selame od idejnog projektanta i osnivača BKZ-a, muftije Muamer ef. Zukorlića što su prisutni primili sa posebnim ushićenjem.

Dr. Muratović je održao nakon toga i prigodno predavanje na temu identiteta Bošnjaka, posebno naglasivši četiri bitne komponentne: da smo ljudi, da smo muslimani, da smo Bošnjaci, da smo evopski narod, ukazujući da svakoj od ovih komponentni moramo dati sve što je potrebno na putu očuvanja i afirmacije.

bkz svicerland (1)