BKZ i IUNP organiziraju manifestaciju „Dani bosanskog jezika“

plakat 1000 DANI BOSANSKOG JEZIKA 9-11.06.2014U prostorijama Bošnjačke kulturne zajednice, 6. juna 2014. godine, održana je konferencija za medije, na kojoj je najavljena manifestacija pod nazivom „Dani bosanskog jezika“ koju u saradnji sa Internacionalnim univerzitetom u Novom Pazaru organizira Bošnjačka kulturna zajednica.

Na konferenciji je govorio generalni sekretar BKZ-a Salahudin Fetić.

„Obzirom na značajnost bosanskog jezika za kulturu i identitet Bošnjaka i svjesni iznimne važnosti trenutka kada se pokušava osporiti, obesmisliti i degradirati obrazovanje Bošnjaka na maternjem jeziku, naročito ovih dana kada se roditelji opredjeljuju da li će njihova djeca pohađati nastavu na Bosanskom jeziku BKZ i IUNP organiziraju spomenutu manifestaciju.“ – kazao je Fetić i prezentirao planirane događaje.

 

Ponedjeljak, 09.06.2014. godine

TV TRIBINA NA SANDŽAK TV-U

Uvodničari: dr. Jahja Fehratović i prof. Zehnija Bulić.

 

Utorak, 10.06.2014. godine

SEMINAR/PREDAVANJE

Predavač: predsjednik IUNP-a i generalni sekretar BANU muftija Muamer-ef. Zukorlić,

na temu: „Jezička kultura i intelektualnost“;

 

Srijeda, 11.06.2014. godine

PROMOCIJA KNJIGE

Sandžački rječnik, autora Džavida Begovića

 

Generalni sekretar BKZ-a je na kraju kazao da su svi događaju otvorenog tipa i pozvao svu akademsku i društvenu javnost, profesore, asistente i studente Internacionalnog univerziteta i drugih univerziteta, profesore osnovnih i srednjih škola, kao i roditelje koji su u dilemi da li da njihova djeca pohađaju nastavu na bosanskom ili srpskom jeziku, da uzmu aktivno učešće u najavljenoj manifestaciji.

„Na ovaj način Bošnjačka kulturna zajednica i Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru žele da na akademskoj razini pokrenu širu javnost da se uključi u rješavanje jednog od najznačajnijih pitanja za Bošnjake u Sandžaku i Srbiji, a to je pitanje afirmacije i suštinske implementacije bosanskog jezika u državnim i obrazovnim institucijama u Republici Srbiji.“ – zaključio je Fetić.

(BKZ)