U čast Dana bajraka održan okrugli sto u BKZ-u

Bošnjačka kulturna zajednica, je u čast 11. maja – Dana bošnjačkog nacionalnog ponosnog bajraka, organizirala okrugli sto na temu: „Kolektivna prava Bošnjaka u Sandžaku“.

Skup je u svojstvu domaćina otvorio generalni sekretar BKZ-a Salahudin Fetić, koji je prisutnima na okruglom stolu i svim Bošnjacima u ime kolektiva Bošnjačke kulturne zajednice, predsjednika dr. Muratovića, te u svoje lično ime čestitato 11. maj – Dan bošnjačkog nacionalnog bajraka, ističući da je bajrak uvijek simbolizirao slobodu i dostojanstvo i da u najtežim okolnostima ratova bajrak nije smio pokleknuti, a kamo li pasti, jer bi njegovo posrnuće ili pad značio je nestanak ili pad onoga ko nosi bajrak.

Potom je najavio učesnike okruglog stola:

  • Samir Tandir, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, koji je govorio na temu: „MNVS-BNV od 1991. godine do danas“;
  • doc. dr. Mustafa Fetić koji je govorio na temu: „Značaj i doprinos obrazovanja u ostvarivanju nacionalnih prava Bošnjaka“;
  • doc. dr. Jahja Fehratović koji je govorio na temu: „Pravo i zaštita bosanskog jezika i bošnjačke kulture u Srbiji“;
  • i prof. dr. Šefket Krcić koji je govorito na temu: „Dan bajraka i kolektivna prava Bošnjaka u kontekstu medijske izolacije u Srbiji i Crnoj Gori“.

Izlagače su u petnaestominutnom izlaganju prezentirali svoje radove, koji će u cjelosti biti objavljeni u narednom broju revije Sandžak. Nakon izlaganja uslijedila je diskusija.

DSC_0227 DSC_0193 DSC_0199 DSC_0210 DSC_0216 DSC_0221

(BKZ)