Luksemburg: Održana tribina Fatmira Alispahića i uručeno priznanje “Mulla Osman Hrastoder”

Luksemburg: Održana tribina Fatmira Alispahića i uručeno priznanje "Mulla Osman Hrastoder"

Kao što je i najavljivano, na poziv Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ), u Luksemburgu je boravio književnik i publicista Fatmir Alispahić.

Defter hefte iz Luksemburga

Vrlo lijep i sunčan dan u Luksemburgu iskorišten je za snimanja Deftera hefte, emisije koja je svojevrsni video-magazin, te koja iz dana u dan dobija na popularnosti, a koja se redovno emituje na TV Igman, a zatim i na bošnjačkim internet portalima.

defter

Sa snimanja Deftera hefte

 

Tribina “Bošnjaci u borbi za opstanak”

S prvim večernjim satima, pred oko 120 gostiju, upriličena je tribina na temu “Bošnjaci u borbi za opstanak”. Nakon proučenog kraćeg odlomka iz Kur’ana od strane Irfana ef. Hasanovića, publici je predstavljen projekat “Virtuelni muzej genocida” na kojem se trenutno radi u okviru i pod pokroviteljstvom Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK), da bi se odmah zatim prisutnima obratio gospodin Alispahić. U izvrsnom obraćanju, Alispahić je govorio o dejtonskoj Bosni, o genocidnim mehanizmima koji se trenutno, kako na državnoj razini tako i kroz medije, a vrlo često i na nivou nevladinog sektora sprovode nas Bošnacima. Govorio je o zadnjim dešavanjima u Bosni, paljenju zgrade Predsjedništva, te je s prisutnima podijelio svoju analizu svih tih događaja. Također je govorio o obavezi organiziranja Bošnjaka, potrebi međusobnog uvezivanja i pružanja otpora elementima, kako unutar Bosne tako i van nje,  koji nastoje ostvariti u miru ono što im nije pošlo za rukom tokom zadnje oružane agresije. Alispahić je vrlo afirmativno govorio o Svjetskom bošnjačkom kongresu (SBK), govorio je o njegovom značaju, te potrebi da svaki Bošnjak podrži pomenutu krovnu instituciju Bošnjaka.

publika

Pažljivo praćenje Alispahićevog izlaganja

 

Dodjela nagrade “Mulla Osman Hrastoder”

Nakon Alispahićevog obraćanja koje je vrlo pažljivo praćeno od strane publike, pristupilo se dodjeli priznanja “Mulla Osman Hrastoder”. Za ovogodišnjeg laureata priznanja ustanovljenog minule godine od strane BKZ Luksemburga, odabran je Mugdin Halilović. Gospodin Halilović je prilikom uručenja zlatnog dukata i plakete bio vrlo dirnut jer do tog trenutka nije bio upoznat da je upravo on ovogodišnji dobitnik tog za Bošnjake Luksemburga vrlo značajnog priznanja. Prilikom uručenja nagrade, predsjednik BKZ Luksemburga, Faruk Ličina, obrazložio je izbor Halilovića, rekavši da je Mugdin Halilović inicijator  formiranja Odbora za obilježavanje 11. jula, Dana sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici. Haliloviću je pošlo za rukom da svojom širinom, smirenošću,  i uz veliku odlučnost i iskrenost, pomenutom Odboru priključi oko 17 udruženja i džemata oko kojih se okupljaju Bošnjaci u Luksemburgu. – Na tome mu se mora biti zahvalan i odati mu se priznanje, jednoglasna je bila odluka članova odbora BKZ Luksemburga. U danima koji su pred nama, na našem portalu Identitet.lu biće objavljen kraći intervju sa gospodinom Halilovićem, ali i sa prošlogodišnjom dobitnicom istog priznanja, Suadom Duraković Agović. Napomenimo još da je sponzor priznanja Asmir Bihorac, vlasnik građevinske firme “Gazija”.

nagrada

Dodjela priznanja Mugdinu Haliloviću

 

Mnogobrojna pitanja publike

U zadnjem dijelu programa, nakon što je i lično čestitao dobitniku priznanja, Fatmir Alispahić je odgovarao na mnogobrojna pitanja publike, te nas osobito raduje da je i taj vrlo zanimljiv i dinamičan dio programa propraćen okom kamere, i nadamo se da će već početkom naredne sedmice video izvještaj biti dostupan na našem portalu.

 

Za 26. april najavljeno održavanje Manifestacije mladosti i kreativnosti 

Na kraju programa, moderator večeri Enver Šutković zahvalio se prisutnima na pokazanoj visokoj svijesti i odazivu, te najavio da će se 26. aprila na istom mjestu, ponovno u urganizaciji Bošnjačke kulturne zajednice Luksemburga, održati Manifestacija mladosti i kreativnosti, na kojoj će nastupiti psiholog Edin Tule, te specijalni gosti iz Turske – predstavnici amaterskog teatra “Mačak u čizmama”; konceptualni umjetnik Mustafa Krupalija i prezentacija dokumentarca “Šta je to Bosna?!”; prezentacija Nihada Derviševića “Putevima Božijih poslanika”, i još nekoliko iznenađenja večeri. S detaljnijim uvidom u program i sa drugim detaljima vezanim za taj kulturološki događaj, po riječima organizatora, javnost će biti upoznata vrlo ubrzo.

IDENTITET.LU