Saopćenje za javnost BKZ u CG povodom oglašavanja Mešihata IZ-e u CG o obraćanju muftije Zukorlića na skupu u Bijelom Polju

logo BKZ zlatno-crniMešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori je u saopćenju, datom povodom stavova muftije sandžačkog Muamer-ef. Zukorlića izrečenih gostujući u emisiji “Bez granica”, namjerno ili u neznanju,  prisustvo muftije sandžačkog na kulturnoj manifestaciji povodom osnivanja Odbora Bošnjačke kulturne zajednice u Bijelom Polju, okarakterisao političkim, “u smislu promovisanja određene političke grupacije”, i time djelovanje ove kulturne institucije bošnjačkog naroda u Crnoj Gori krivotvorenjem tendeciozno predstavio političkom organizacijom.

Mešihat Islamske zajednice se u svom saopćenju poziva na islamsko dostojanstvo i obavezu muslimanskog jedinstva, te da se ne želi miješati u, kako je rečeno, “međupolitčka nadgornjavanja želeći da očuva svoje islamsko dostojanstvo i obavezu muslimanskog jedinstva”.

Bošnjačka kulturna zajednica je u svom trogodišnjem djelovanju u cilju uspostavljanja bratske saradnje i jedinstva naroda, rukovodstvo Islamske zajednice u Crnoj Gori uporno pozivala  na saradnju, a za uzvrat dobijala negativan odgovor potpunim oglušivanjem i ignorisanjem. Čelnici Islamske zajednice su prema pouzdanim saznanjima svim imamima i ostalim uposlenim najstrožije zabranili svako prisustvo manifestacijama ove kulturne organizacije. Na drugoj strani uvijek su se revnosno odazivali na pozive svih drugih sličnih organizacija,  bilo kulturnih bilo političkih, smatrajući to svojom građanskom ali i vjerskom obavezom. U ranijim našim aktivnostima i nastojanjima da formiramo odbor za Bijelo Polje, dobili smo jasnu poruku od čelnika Islamske zajednice u CG da za Bošnjačku kulturnu zajednicu u Bijelom Polju nema mjesta. Čak je u tom smislu promovirana jedna nadasve neobična formula koja nas je zaprepastila ali smo je do sada prosto otćutali jer je poražavajuće za cijeli narod iz čijeg kulturnog i duhovnog miljea je mogla izaći takva misao. Poruka koju su nama ali i svim bjelopoljcima poslali je glasila: “Mi imamo Islamsku zajednicu, imamo Bošnjačku stranku i Bošnjački kulturni centar (NVO kojom rukovodi poslanik BS-a), i drugo nam ne treba”. Slična poruka se čula i u nekim drugim gradovima, a u Rožajama je prvi čovjek Islamske zajednice u Crnoj Gori sa minbera poručio vjernicima: “Mi ovdje imamo dvije građanske partije, DPS i SDP, i jednu nacionalnu, Bošnjačku stranku i više nam ne treba”. Očigledno da je upravo ovo ta formula za jedinstvo na koje pozivaju bošnjački narod u Crnoj Gori. Svjedoka za ovu izjavu je više stotina jer je izrečena sa minbera džumankse hutbe u centralnoj džamiji, a prenosimo je jer se na osnovu nje može jasno identificirati autor ove prethodne, plasirane za Bijelo Polje, a njome se jasno pokazuje kako rukovodstvo islamske zajednice u Crnoj Gori, za rad ličnih političkih i drugih interesa zloupotrebljava instituciju muslimana u Crnoj Gori.

Prvi čovjek islamske zajednice je u više navrata na brojnim političkim pitanjima i te kako učestvovao i umiješao i sebe, ali i sve institucije Islamske zajednice, pa smo ovakvim stavom čelnika Mešihata, da se ne žele miješati u politička dešavanja, u najmanju ruku zatečeni. Ovaj nagli zaokret od inače aktivnog miješanja u politiku ustvari prepoznajemo kao trenutni bijeg od vrućeg  pitanja koje se odnosi na konkretnu implementaciju stavova o nacionalnom jedinstvu, na koje se, vidimo, rukovodstvo Mešihata poziva, a koje se mjeri spremnošću ili nespremnošću da se Islamska zajednica u CG vrati u svoje prirodno korito, gdje je i bila u sastav Rijaseta IZ, sa sjedištem u Sarajevu.

Željeli bi smo da čelnici Islamske zajednice u Crnoj Gori i stvarno pokažu islamsko dostojanstvo na koje se pozivaju pa da i u konkretnom djelovanju ostanu po strani u političkim “nadgornjavanjima” kako su se izrazili. Nažalost, i u tom smislu je i te kako narušeno islamsko dostojanstvo, na koje se pozivaju, jer nam je dobro poznato da je prvi čovjek Islamske zajednice pred jednim od osnivača Bošnjačke kulturne zajednice potpisao pristupnicu Bošnjačke stranke, da je od tada aktivno radio za interese ove partije, te da kao njen član aktivno učestvuje i danas, zloupotrebljavajući svoju funkciju ali i sve ostale institucije Islamske zajednice u CG.

Izjava Mešihata kojom se pozivaju na islamsko dostojanstvo iritira jedno neprijatno sjećanje na nedavno obilježavanje sto godina od genocida izvršenog od strane crnogorske vojske u plavsko-gusinjskom kraju 1913. kao i kasnije 1918.godine, gdje prvi čovjek Islamske zajednice u CG, okružen režimskim istomišljenicima, sasvim suprotno islamskom dostojanstvu, ponižava žrtve genocida i njihove potomke, umanjujući veličinu zločina, ignorirajući uspostavljene standarde u kvalifikaciji sličnih zločina, da se zapravo radi o zločinu genocida a ne samo o zločinu. Da je u ovom poznatom historijskom događaju ubijen samo jedan nedužni čovjek, islamsko dostojanstvo nas uči (a Islamsku zajednicu i obavezuje),  da se radi o najstrašnijem zločinu ravnom kao da je ubijeno cijelo čovječanstvo, pa definicija zločina genocida, kao najbliža rangiranju zločina prema islamskom zakonodavstvu, morala je dobiti prioritet u definiranju ovog konkretnog zločina u Plavu i Gusinju, a vidjeli smo da nije, već je umanjena, i na taj način skoro potpuno obesmišljena.

Bošnjačka kulturna zajednica u Crnoj Gori priželjkuje da se Islamska zajednica u Crnoj Gori uspravi i da odbaci slična iskustva gaženja islamskog dostojanstva koja se čine iz redova njenog rukovodstva. Prvi čovjek Islamske zajednice bi morao biti bar približno jednak prijatelj svih bošnjačkih organizacija, a da on to nije najbolje svjedoči, ovoj organizaciji nedavno brutalno otimanje dogovorenog nastavka akcije u isporuci pomoći mladim bračnim parovima. Naime, Bošnjačka kulturna zajednica je nedavno uspješno odradila akciju pomoći dvadeset mladih bračnih parova, gdje je isporučilac, donator kućanskog namještaja, aparata za domaćinstvo i drugih kućanskih stvari bila jedna humanitarna organizacija iz Republike Turske. Odmah nakon što se akcija završila, visoka delegacija islamske zajednice odlazi za Tursku, i snagom vjerskog autoriteta, sa istom organizacijom potpisuje protokol o nastavku akcije pomoći mladim bračnim parovima i to u ime i za račun jedne druge organizacije iz Crne Gore, koja je usput rečeno, logistički serviser političkih interesa Bošnjačke stranke.

Bošnjačka kulturna zajednica, uprkos ovako brojnim primjerima lošeg iskustvu u saradnji sa čelnicima Islamske zajednice u Crnoj Gori, nada se i očekuje da Islamska zajednica u Crnoj Gori u skoroj budućnosti uspostavi promovirani islamski standard o islamskom dostojanstvu i da čvrsto i  istinski stane na braniku očuvanja interesa muslimana na ovom prostoru. Na tom putu će u Bošnjačkoj kulturnoj zajednici imati istinskog sagovornika i pomagača.

Informativna služba BKZ-a u CG