Promovirana nova publikacija Revije Sandžak – najstarijeg sandžačkog medija

U subotu 1. februara 2014. godine, na 82 obljetnicu postojanja Revije Sandžak, u prostorijama Bošnjačke kulturne zajednice, održana je promocija novih izdanja ovoga lista. Na vrlo posjećenoj promociji obratili su se Hazbija Kalač, dr. Šefket Krcić, Rejhan Kurtović i Salahudin Fetić.  Iako je bilo najavljeno i obraćanje dr. Jahje Fehratovića, zbog iskrslih društvenih obaveza on nije bio u prilici učestvovati na promociji, ali je auditoriju uputio pismo u kojem se izvinjava zbog nedolaska.

Promociju je otvorio Salahudin Fetić, glavni i odgovorni urednik Revije Sandžak. On je na početku pozvao prisutne da se učenjem Fatihe svi prisjete rahmetli Alije Džogovića, koji je bio dugogodišnji saradnik Revije Sandžak, a potom poselamio goste, izrazio dobrodošlicu predstavnicima Islamske zajednice, predstavnicima nevladinih organizacija, članovima redakcije, novinarima drugih medija, te svim prisutnim autorima, poštovaocima i čitaocima Revije Sandžak.  U par rečenica prezentirao je novu formu publiciranja Revije Sandžak na internet portalu www.revjasandzak.com.

Potom je Rejhan Kurtović auditoriju pročitao pismo dr. Jahje Fehratovića u kojem upućuje čestitke uredništvu u povodu 82. obljetnice lista, te iznio svoje utiske u vezi sa radom i djelovanjem Revije Sandžak. On je kazao da je nedopustivo da medij koji ima osamdesetdvogodišnji kontinuitet nema nikakve subvencije od državnih organa, iako im je više puta podnošen zahtjev za sufinansiranje.

Zatim se obratio Hazbija Kalač, koji je kao jedan od bivših urednika Revije Sandžak, govorio o periodu svog uređivanja ovog najstarijeg medija u Sandžaku, ističući da to jedna od najčasnijih pozicija koje je u svom životu obnašao. Naravno, razlozi za povlačenje sa ove pozicije bili su zbog društvenih obaveza, ali je posebno istakao da će uvijek biti na raspolaganju i pružiti podršku novom uredništvu lista.

Također, dr. Šefket Krcić, višegodišnji urednik Revije Sandžak od 1992. godine, kazao je da je Revija Sandžak bila i ostala „Glas istine i pobune“. On je svjedočio brojnim primjerima presije nad uredništvom, redakcijom i saradničkom mrežom Revije od strane tadašnjih režima iz Beograda i Podgorice, koji su rezultirali brojnim sudskim procesima, od kojih su neki okončani tek proteklih nekoliko dana, o čemu piše Revija Sandžak u svom februarskom broju.

Nakon obraćanja promotora, obratili su se potpredsjednik Mešihata Rešad ef. Plojović i Hajro ef. Tutić. Efendija Plojović je čestitao uredništvu jubilej te uputio par savjeta u daljem djelovanju i radu i istakao činjenicu da su Glas islama i Revija Sandžak dva stuba sandžačkog i bošnjačkog novinarstva.

Hajro-ef. Tutić, kojeg je dr. Krcić spomenuo u svom obraćanju kao jednog od prvih članova redakcije tokom devedestih, usporedio je Reviju Sandžak iz devdesetih i danas, kazao da je njen značaj nemjerljiv, kako tada tako i danas, te uputio savjet uredniku Fetiću da Revija Sandžak ostane nezavisna, jer je to bila i ostala najznačajnija karakteristika kada je u pitanju nacionalna revija za politiku i kulturu Sandžak.

Informativna služba BKZ-a