Odbor za obrazovanje BKZ: Hitno poslati prosvjetne inspektore u Gimnaziju

logo BKZ zlatno-crniOdbor za obrazovanje Bošnjačke kulturne zajednice izražava svoje ogorčenje zbog nečuvenog i bestidnog primjera zloupotrebe položaja profesora u nastavi i teškog djela seksualnog iskorištavanja učenika.

Naime, kako su saopštili  nadležni organi, profesorica novopazarske Gimnazije uhapšena je zbog sumnje da je obljubila maloljetnu učenicu pomenute škole, te nakon toga je ucjenjivala da ne smije nikome pričati o torturi koju je proživljavali.

Ovaj gnusni čin uznemirio je roditelje djece koji se s pravom pitaju kome šalju svoju djecu da ih obrazuju.

Ovo bi moralo da bude posljednje upozorenje nadležnim organima zaduženim za obrazovanje mladih naraštaja da je situacija u školstvu katastrofalna.

Mnogo puta do sada smo upozoravali na postojanost osnovanih sumnji na neselektivno upošljavanje kadrova u prosvjeti koji ne ispunjavaju niti jedan od uslova da bi se mogli naći za katedrom i da bi im se moglo povjeriti vaspitanje i obrazovanje djece i učenika. Nažalost, oni koji odlučuju postavili su sasvim drugačije standarde koji podrazumjevaju angažiranje po partijskoj liniji ili liniji „koverte“, gdje se uopšte ne vodi računa o stručnim a ponajmanje moralnim i zdravstvenim kvalitetima nastavnog kadra.

Ne mali je broj slučajeva među profesorima koji su narkomani, pedofili i ljudi skloni  najnemoralnijim oblicima zloupotrebe svog jako osjetljivog društvenog položaja.

Pozivamo nadležno ministarstvo da pod hitno uputi prosvjetne inspektore u novopazarsku Gimnaziju kako bi ispitali ovaj i neke ranije slučajeve postojanja sumnji o profesorima pedofilima, kao i da bez odlaganja pokrenu proces temeljite reforme obrazovnog sistema, gdje bi se u potpunosti onemogućilo osobama sklonim ovakvim nemoralnim postupcima da se nađu u prilikama da učenicima nanose duševnim bol, od kojeg posljedice po njihovo psihofizičko stanje mogu biti nesagledive.

Također tražimo od roditelja da pokažu veću pozornost i imaju otvoren pristup u razgovoru sa svojom djecom kako bi na vrijeme otkrili i spriječili svaki, i najmanji vid zloupotrebe učenika od strane ovakvih i sličnih brutalnih ataka na dostojanstvo i mentalno zdravlje naše najmlađe i najosjetljivije populacije.

Informativna služba