Apel upućen vladinim institucijama na Kosovu zbog nepravilnosti kod izdavanja ličnih karata Bošnjacima na Kosovu

Sahit Kandic - BKZ na KosovuNedavno je na Kosovu započeto izdavanje biometrijskih ličnih karti, na kojima se primjenjuje ustaljena praksa višejezičnosti, pa u tom slučaju mi Bošnjaci zahtijevamo da osim engleskog, albanskog i srpskog jezika za pripadnike naše zajednice, kao četvrti, bude uvršten i naš bosanski jezik sa latiničnim pismom.

Time se realizira naše ustavom zagarantirano pravo upotrebe našeg maternjeg/bosanskog jezika i tradicionalnog latiničnog pisma u mjestima sa značajnijim brojem pripadnika našeg naroda, kao što je slučaj sa općinama; Peć, Prizren, Dragaš, Istok, Mitrovica, Leposaviće i td. Podsjetiću javnost da je Bošnjački savjet Kosova posredstvom svojih predstavnika u Konsultativnom Vijeću za Zajednice pri kabinetu predsjednika već inicirao to pitanje no još uvijek izostaje adekvatan odgovor u praksi.

Ovaj administrativni propust vladinih institucija nas posebice pogađa i zbog brojnih drugih primjera jezičke nejednakosti bošnjačke zajednice u administraciji, poput nedostatka formulara, obavještenja, uputstava i drugih javnih natpisa na bosanskom jeziku za bošnjake u sredinama gdje u ogromnom broju žive i ostvaruju svoja prava i obaveze. Još je nepoštenije prema nama što nam se od strane ovih institucija nameću srpski jezik i pismo, a to nas asocira na pokušaje asimiliranja Bošnjaka iz pred-ratnog vremena. Zato i pozivamo sve pripadnike naše zajednice da ne podižu ovakve lične karte sve dok se ova nepravilnost ne uredi.

U tom smislu zahtijevamo da ovaj naš javni Apel naiđe na razumijevanje u odgovornim ministarstvima, kako onom Unutarnjih Poslova a tako i za Javnu Administraciju, te da se urgentno, adekvatno i savjesno razmotri to pitanje, udovoljivši našim nastojanjima da se u skladu sa svim ustavno-pravnim normama ove zemlje ispoštuje ovo osnovno ljudsko i nacionalno pravo pripadnika bošnjačke zajednice, a koji se ovako dodatno opterećuju birokratijom, materijalnim izdacima te drugim neprimjerenim formama diskriminiranja.

R. Kosova, Peć: 23 Januar 2014 god.

Sahit Kandić, predsjenik

Bošnjačke kulturne zajednice na Kosovu