Čestitka BKZ-a za rezultate na lokalnim kosovskim izborima

Sahit_KandicU svoje osobno ime i ispred Bošnjačke kulturne Zajednice na Kosovu upućujem čestitke političkim subjektima iz bošnjačkog korpusa koji su na ovim lokalnim izborima ostvarili značajne rezultate:

  • Koaliciji Vakat za 6 odbornika
  • Centru Demokratske Unije 5 osvojenih mjesta
  • Novoj Demokratskoj Stranci 2,

te subjektima sa po jednim odborničkim mjestom, a to su:

  • Građanska Inicijativa Bošnjaka Istoka
  • Bošnjačka Stranka Demokratske Akcije Kosova
  • Građanska inicijativa “Za Bolji Život”
  • Građanska inicijativa Gore i
  • Stranka Demokratske Akcije

Posebno nas raduje uspjeh povećanja broja bošnjačkih odbornika u nekim sredinama kao i osvajanje mjesta u općinama gdje do sada nije bilo bošnjačkih skupštinskih zastupnika. Svuda je zabilježen značajan napredni trend, osim općine Peć gdje je sa 3 zastupnika u prošlom skupštinskom sazivu zabilježen pad za jednog odbornika a što je posljedica raspada Stranke Demokratskih Promjena. Vjerujem da će ovi rezultati imati efektivan odraz na boljitak životnog ambijenta našeg naroda na ovim prostorima, a taj optimizam je opravdan samo ako nas svi zastupnici budu odgovorno i savjesno zastupali a prije svega kroz zajedničke i koordinirane nastupe i djelovanje na planu nacionalnih potreba i interesa.

Istodobno želim uputit i Apel svim bošnjačkim političkim subjektima te nevladinim udrugama na Kosovu da svak na svoj način prigrle inicijativu o Memorandumu koji smo mi sa BSK-om ponudili strankama u prvom semestru ove godine. Ovo je svakako bitno zato što po ustavu Republike Kosova će se mjesta u Parlamentu Kosova za našu zajednicu dijeliti po sistemu zagarantiranih a ne rezerviranih, a to znači da će biti maksimalno 3 poslanička mjesta a sa visokim cenzusom za ulazak na negdje oko tri tisuće glasova, što je skoro duplo više nego do sada. Nakon ovih izbora uslijediće reforma ustava i zakona koji reguliraju izbore te pozicije manjina pa u tom smislu očekujem da naši zastupnici na najvišim razinama vlasti tu prigodu dočekaju složno i spremno. I ne samo zbog navedenih nego i brojnih drugih goruće prioritetnih problematika poput decentralizacije, poboljšanja u sustavu obrazovanja, kulture, infrasrukture i drugih sfera koje konstantno tište zajednicu na Kosovu. A naravno uključujući tu i da ni na trogodišnjici stradanja našeg heroja, rahmetli Šefka Salkovića i tada teškog ranjavanja Edina Islamovića iz Rvatske kod Leposavića, pitanje stambenog zbrinjavanja njihovih dviju obitelji nije još uvijek valjano riješeno, pa i na tom polju treba ozbiljno poraditi u narednom periodu kako kod lokalnih a tako i kod centralnih vlasti na Kosovu.

Sahit Kandić, predsjednik
Bošnjačka kulturna zajednica na Kosovu