“Zločin u Sjeverinu je plod neistine, mržnje i nametnute krivnje prema Bošnjacima”

sjeverin, 22.10.2013 43U Mioči, nedaleko od Priboja, odavanjem pošte, danas je obilježena 21 godina od otmice i ubistva 17 Bošnjaka iz Sjeverina. Na mjestu gdje su pripadnici srpske paravojne formacije ‘Osvetnici’, kojom je komandovao Milan Lukić, zaustavili autobus tokom prelaska preko teritorije Republike Srpske i nakon legitimisanja izveli 16 muškaraca i jednu ženu, danas je proučena dova i položeno cvijeće.

Obilježavanje godišnjice otmice je nastavljeno komemoracijom u Domu kulture u Priboju. Skupu su prisustvovali članovi porodica žrtava, građani Priboja, visoki predstavnici IZ-e u Srbiji na čelu sa glavnim muftijom Muamer-ef. Zukorlićem, kao i predstavnici političkog, kulturnog i javnog života Sandžaka. U svom obraćanju svi prisutni su podsjetili na ovaj zločin, kao i na to da nakon 21 godinu nisu pronađena tijela stradalih i da pravda prema članovima njihovih porodica nije zadovoljena. Glavni muftija Muamer-ef. Zukorlić je u svom obraćanju istakao, da je istina vrijednost sa kojom jedino vrijedi živjeti.

„To je jedini stvarni izvor sreće, a neistina nesreće. Zločin nad otetim u Sjeverinu, kao i svi drugi zločini su plod neistine i mržnje. Neistine o nama Bošnjacima da smo krivi za sve krivnje ovog svijeta od Turske do vehabijsko-terorističke. Takve neistine predstavljaju oružje onih koji su lišeni istine“, istakao je Muftija.

On je naveo da je nasilje sredstvo onih koji su lišeni istine i da ignorisanje zločina zapravo potvrđuje koliko je još neistina dominantna, kao i to da se ovakvi zločini uvijek čine u ime nekoga. Muftija je posebno podvukao da ono kako se Lokalna samouprava u Priboju ophodi i prema ovom pitanju i prema Bošnjacima prošle godine, pokazalo se da je moguće, da to ne ugrožava srpski nacionalni interes i da taj odnos i prema istini i prema Bošnjacima naprotiv ne ugrožava pojedinačni srpski nacionalni interes.

Predsjednik Opštine Priboj Lazar Rvović je u svom obraćanju naglasio da su se sve stranke u Priboju usaglasile, da spomen obilježje u Mioči mora biti što prije postavljeno. Glavni imam i predsjednik Sabora IZ-e u Srbiji Enes-ef. Svraka najavio je da bi spomen obilježje otetim i ubijenim Bošnjacima iz Sjeverina trebalo da bude postavljeno sljedeće godine.

Oteti i likvidirani Bošnjački civili su 22. oktobra 1992. godine iz Sjeverina krenuli svakodnevnim poslom u Priboj, autobusom preko teritorije BiH gdje su ih u Mioči zaustavili i nakon legitimisanja izveli iz autobusa paravojne formacije „Osvetnici“ pod komandom Lukića. Kamionom su ih odveli u Višegrad u motel „Vilina vlas“ gdje su ih brutalno, fizički i psihički zlostavljali a potom ih odveli na obalu Drine, gdje su ih strijeljali.

Meka Dečković