Bajramske radosti za djecu Sirije

01 - susret sa muftijom neposredno prije odlaskaU organizaciji Udruženja studenata DEMUS i Dobitnika najvećih ratnih priznanja ZLATNI LJILJAN iz Tuzle sprovedena je humanitarna akcija BAJRAMSKE RADOSTI ZA DJECU SIRIJE. Naime u Južnom turskom gradu Adani organizovana je kupovina i podjela oko 1000 bajramskih paketica za djecu izbjeglice iz Sirije. Od toga 400 paketića u predgrađima grada Adane gdje se nalaze djeca jetimi koja žive u veoma teškim uslovima, u improviziranim smještajima. Potom oko 600 bajramskih paketića je distrbuirano u izbjeglički kamp na sjevernim obodima grada Adane, gdje se takođe nalazi veliki broj djece izbjeglih iz ratom pogođene Sirije.

Pored ovih radosti za najmlađe u narednom period će se podijeliti oko 500 bajramskih paketića duž tursko-sirijske granice za djecu izbjeglice pogođene ratnim strahotama. Ova humanitarna akcija je sprovedena u saradnji sa još nekoliko udruženja iz Bosne i Sandžaka i to Udruženje žena HEDIJA, Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, BKZ Crne Gore, Medžlis Islamske zajednice Plav, kao i humanitarne organizacije ADYAR iz ADANE. Ova udruženja su u proteklom periodu sakupljala sredstva za bajramske paketiće iz Bosne, Sandžaka, a u nekim slučajevima i iz dijaspore i pokazala da se timskim odnosno džematskim radom uz ALLAHOVU pomoć mogu postići sjajni rezultati.

Zaista je teško opisati radost i ozarenost na licima djece  prilikom uručivanja bajramskih paketića. To je za djecu bilo poput naviranja valova života u nepreglednim prostranstvima strahota i smrti koje su ih zadesile u njihovoj zemlji. Pored neimaštine i teških uslova života u improviziranim kampovima djeca su izložena raznim zdrastvenim problemima usljed neadekvatne zdrastvene zaštite u predgrađima grada gdje privremeno žive, što se na terenu uvjerila i ekipa naših doktora, za razliku od djece koja se nalaze u zvaničnim izbjegličkim kampovima koji imaju bolju zdravstvenu zaštitu.

Sa ponosom želimo naglasiti da je u radosti koja je upriličena za djecu i jetime izbjeglice iz Sirije učestvovalo i Muftijstvo sandžačko kao najveći donator sredstava za kupovinu BAJRAMSKIH PAKETICA koje su veoma obradovale ugroženu djecu u izbjegličkim kampovima u Turskoj. Iz očiju obradovane djece su se vidjele iskre radosti i zahvalnosti za svaki uručeni paketić.

S tim u vezi se posebno zahvaljujemo velikom humanisti glavnom muftiji Muameru-ef. Zukorliću na podršci i na razumijevanju stanja u kome se nalaze djeca jetimi izbjeglice iz Sirije i zato molimo Uzvisenog Allaha dž. š. da ga obilato nagradi. Također se zahvaljujemo pomoćniku muftije za Južni Sandžak hfz. Abdurahmanu-ef. Kujeviću  na svesrdno zalaganje i bodrenje  da ovaj humanitarni projekat uspije  kao i sve one koji su direktno i indirektno učestvovali u ovoj humanitarnoj akciji. U prilogu možete vidjeti fotografije koje pokazuju kako je tekao ovaj humanitarni projekat.

Abdulkadir Hodžić