Muftija, hvala ti što si napravio Univerzitet / dr. Mevlud Dudić /

dudic-cvijetOd svog osnivanja Internacionalni Univerzitet u Novome Pazaru na meti je domaćih i regionalnih političkih moćnika koji ovaj kraj žele vidjeti u mraku. Kontinuiranim uspjesima Univerziteta na naučnom, društvenom i menadžerskom planu, intezitet tih napada se pojačava. Kada bi smo u ovih jedanaest godina iza nas pogledali listu zlonamjernih, došli bi smo do frapantnih podataka koji nam u isto vrijeme i imponuju, jer su najbolji dokaz našeg izrastanja u ozbiljnu naučnu instituciju pa nas zato i ne čudi posljednji u nizu pokušaja narušavnja kredibiliteta kroz napad na čast naših rukovodioca i nastavnog osoblja. Umjesto da im vraćamo istom mjerom, draže nam je da im još jednom, makar taksativno, predočimo uspjehe našeg Univerziteta jer im očigledno to najviše i smeta.

Institucije visokog obrazovanja predstavljaju jedan od stubova opstanka i razvoja svakog društva, prije svega zbog pravilnog oblikovanja intelektualne elite čime se određuje budućnost šire zajednice. Univerzitet je u praćenju šireg dijapazona  naučnih disciplina, posebno usavršio etičko-kritičku dimenziju obrazovanja i moralne odnose u kolektivu, koji kao takvi mogu biti uzor drugim visokoškolskim ustanovama.

Univerzitet dosljedno širi akademske slobode studenata i profesora, posebno princip slobode nauke sa pozicije internacionalizma i univerzalizma. Nastavni kadar Univerziteta čine renomirani profesori ne samo iz Sandžaka i Srbije već i iz većine zemalja u okruženju.

Kroz mnoštvo ugovora i sporazuma o saradnji i svog strateškog proširenja, Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru postavlja globalni standard u obrazovanju, istraživanju i administraciji, posebno u područjima ekonomije, poslovne administracije, informacionih nauka, prava, umjetnosti i filologije. Saradnja se odvija kroz uzajamno povezivanje i razmjenu nastavnika, osoblja i studenata; zajedničko učešće i apliciranje za pristup fondovima namijenjenim obrazovnom, istraživačkom i umjetničkom radu; izvođenje zajedničkih programa, simpozija, kongresa, seminara, kurseva, ljetnih škola, radionica i drugih vidova saradnje od uzajamnog interesa; razmjenu stručne literature, udžbenika i ostalih univerzitetskih publikacija. Akademsku saradnju Univerzitet ostvaruje sa oko pedeset univerziteta iz zemlje, Evrope i svijeta.

Od 2011. godine Internacionalni univerzitet je ovlašćeni predstavnik American Heritage university of Southern California za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. Sporazum sa ovim američkim univerzitetom podrazumeva mogućnost za studente da u Novom Pazaru steknu američke diplome.

Univerzitet je i noslac velikog broja projekata koji  imaju značaj u širenju i razmjeni naučne misli i poboljšanju načina i uslova studiranja. Neki od značajnijih projekata su SEEPALS koji se realizuje pod pokroviteljstvom TEMPUS-a, Projekat prekogranične saradnje, Gradimo mostove a ne zidove Helsinškog komiteta za ljudska prava i mnogi drugi.

Univerzitet je ugostio i mnogobrojne ambasadore stranih zemalja u Srbiji. U proteklom periodu posjetili su i održali predavanja za studente ambasador Švajcarske, Austrije, OEBS-a u Srbiji, Sjedinjenih američkih država, predstavnici ambasade Japana, zamjenik ambasadora Danske i mnogi drugi.

Počasni doktorat našeg Univerziteta dobio je izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin.

Univerzitet se može pohvaliti pozavidnom tehničkom opremljenošću učionica i laboratorija među kojima izdvajamo: jezičku laboratoriju; virtuelizaciju računarskih sistema tzv. Cloud Computing; projektovanje i implementaciju modernog sistema za eletronska dosijea studenata, profesora i aktivnosti na univerzitetu; dva tehnički moderno opremljena računarska centra; najmodernije opremljen Karijer centar.

Sve gore navedeno doprinosi da smo na svjetskim listama rangiranja Univerziteta jako dobro kotirani. Prema posljednjem istraživanju 4 International Colleges & Universities, Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru je na petom mjestu među osamnaest univerziteta u R Srbiji. Javni istraživački centar Webometrics iz Španije, koji djeluje pri Vijeću za naučna istraživanja (CSIC), objavio je istraživanje za 2013. godinu prema kojem se Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru nalazi na 1964. mjestu od 5872 evropskih i 9715. mjestu od 22156 univerziteta u svijetu.

Univerzitet veliku pažnju poklanja svojim studentima kroz razne vidove podrške, podsticaja i pomoći. Od osnivanja do danas, Univerzitet je uložio preko milion eura u stipendiranje studenata. Podrška se pruža i kroz slanje studenata na mnogobrojne ljetnje škole gdje imaju priliku steći nova znanja i razmijeniti iskustva. Oko hiljadu studenata boravilo je na univerzitetima zemalja u okruženju, na univerzitetima u Turskoj i Americi.

Univerzitet je organizator velikog broja naučnih konferencija iz svih oblasti. Samo u ovoj godini u organizaciji Univerziteta održano je šest konferencija sa međunarodnim učešćem na kojima je svoje radove izlagalo oko tri stotine naučnika iz zemalja Evrope i svijeta.

Od svog osnivanja 2002. godine Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru upisalo je oko 8500 studenata od čega je diplomiralo 3200, magistrilralo oko 40 i dokotoriralo oko 50 studenata.

Kao neko ko je na čelu Univerziteta skoro šest godina, sa ponosom mogu istaći da smo sa svakim napadom sve jači i ustrajniji na putu znanja moći i obrazovanja koje pružamo ne samo Bošnjacima već i predstavnicima svih drugih naroda koji studiraju na ovom Univerzitetu. Sa ponosom tvrdim da  je naš tim, tim za budućnost i da nas stvari poput ovih još više učvršćuju da ustrajemo u ovoj sizifovskoj borbi svjetla i tame.

Posebno želim naglasiti da ovaj Univerzitet koga  mnogi nazivaju muftijinim niko drugi ninje projektirao niko drugi do baš muftija Muamer ef. Zukorlić. I ne samo Univerzitet već cjelokupan obrazovni sistem, od vrtića do Univerziteta. Na ovakvom obrazovnom sistemu siguran sam da nam zavide mnogi jer su u pitanju najkvalitetnija obdaništa, medresa, islamski fakultet i Univerzitet. Slobodno možemo reći da na polju obrazovanja nikada više urađeno nije. Došlo je do pomjeranja granica slobode vjere, kulture i nacije. Ako su od četrnaest reisu-l-ulema upamćena svega dvojica, Džemaludin ef. Čaušević i Mustafa ef. Cerić, siguran sam od muftija uz Džabića i Šemsikadića ime muftije Muamer ef. Zukorlića biti najčešće pominjano kod budućih generacija. Jedne prilike reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić reče: „Muamer ef. je dar od Boga Bošnjacima jer je nadprosječna ličnost.“

Iako svjesni da nas mračne medijske sile nikada neće ostaviti na miru, ipak želim da ukažem na jasnu razliku morala i nemorala, poštenja i lopovluka, dobra i zla, dostojanstva i slabih karaktera, te time raskrinkam one koji nisu dovoljno snažni da priznaju svoju istinsku nemoć pa zato udaraju na one koji imaju dovoljno hrabrosti i mudrosti da ovome narodu, a naročito mladim generacijama ukažu na put svijetle budućnosti. Zato smo počašćeni što su na listi onih koji ne misle dobro bošnjačkom narodu visoko  kotirani Fahrudin Radončić i „Dnevni avaz“. S druge strane, u krugu naših prijatelja pa čak i donatora nalazi se veliki broj Plavljana i Gusinjana koji znaju vrijednost ovog Univerziteta, te nam pored nesebične pomoći ukazuju povjerenje upisujući svoju djecu, braću i sestre da životno iskustvo stječu isključivo kod nas. Da je Fahrudin Radončić jedinka i to daleko izopštena iz svog naroda svjedoči činjenica da se u nizu velikih prijatelja našeg Univerziteta nalaze i najuspešniji Bošnjaci koji žive i rade u Njujorku porijeklom iz Plava i Gusinja koji ovih dana se javljaju i stavljanju na raspolagnje Univerzitetu i rukovodstvu sve svoje  morlane i materijalne resurse.

Na ovo što danas prolazimo upozorio nas je akademik Muhamed Filipović prije deset godina, rekavši da ćemo čim se primjeti da postajemo centar i  jačamo dobiti veliki broj protivnika, naročito onih koji smatraju da njima pripada monopol na sve dobro što se čini za muslimane i onih koji će smatrati da je to opasno za njih i njihove interese i njihovu državu. Akademik Filipović nam je 2003. godine poručio da nas takav odnos protivnika ne zbunjuje i ne obeshrabljuje u razvojnim vizijama našeg Univerziteta. Zato danas pred ovakvim ispadima izvođača radova oni koji smatraju da naš Univerzitet nije dobar za njihove interese stojimo stameni i odgovaramo riječima uvaženog Envera Petrovcija, koji je na obilježavanju decenije od osnivanja Internacionalnog Univerziteta rekao: „Da je moja majka živa rekla bi: ‘Muftija, hvala ti što si napravio Univerzitet!’“

Fahrudin Radončić uprkos nečasno zarađenim milionima i izgrađenim visokim tornjevima nije uspio ostvariti poštovanje i slavu zato ne može podnijeti slavu i poštovanje muftije koje mu bošnjački narod daje jer je rezultate njegovog dvodecenijskog rada prepoznao kao svoju ljestvicu do pune slobode.

 

Rektor

prof. dr. Mevlud Dudić