Kalač i Medojević na tribini “Sandžak EU regija” u Bijelom Polju: “Crnogorske službe plaše Sandžakom”

hazbija kalacJužni Sandžak – Kalač ociijenio da neke službe uz riječ “Sandžak” uvijek imputiraju riječ secesija, da se želi istrgnuti Sandžak iz suvereniteta Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. 

Predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice i osnivač Bošnjačke demokratske zajednice Hazbija Kalač ocijenio je da se u regionalizaciji Sandžaka ne radi o stvaranju države ili secesiji, već o stvaranju kulturološkog prostora koji je i ekonomski povezan.

Na tribini o regionalizaciji Sandžaka, koju je organizovalo Udruženje “Sandžak EU region” iz Bijelog Polje, on je ociijenio da neke službe uz riječ “Sandžak” uvijek imputiraju riječ secesija, da se želi istrgnuti Sandžak iz suvereniteta Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.

“I ja sam podržao projekat Crne Gore, ali smo naravno imali uslov za to. Mi državu Crnu Goru vidimo kao evropski projekat, a Evropa je jedna pametna tvorevina koja podrazumijeva rješavanje problema na pragmatičan način, a jedan od puteva je regionalizam”, kazao je Kalač.

On je kazao je da riječ “Sandžak” dugo bila tabu tema i da je “neko htio da progna tu plemenitu riječ iz bošnjačkog, srpskog, crnogorskog naroda, koji živi ovdje stotinama godina”.

“Onaj ko je sistematski radio na tome da nestane ime hotela “Sandžak”, da se promijene imena mnogih ulica ili institucija imao je nečastan plan da sa ovog područja nestane čitav jedan narod, koji je malo više svojatao tu riječ od ostalih”, kazao je Kalač.

Lider PzP-a Nebojša Medojević podržao je regionalizaciju Sandžaka i kazao je da je najsiromašniji dio Crne Gore upravo sjever, koji raspolaže najvećim resursima i potencijalima.

“Zbog pogrešne razvojne politike u novoj konstelaciji tri nezavisne zemlje, imamo situaciju da je ovaj region periferija u svakoj od tih država. Region karakteriše veliki odliv stanovništva, pojavljivanje ekstremih ideologija i integracija organizovanog kriminala sa strukturama vlasti”, kazao je Medojević.

On je istakao da je poražavajući i pokazatelj zarada po glavi stanovnika.

“U Bijelom Polju prosječna plata po stanovniku je 57 eura, a u Beranama i Plavu 38,2. Poređenja radi u Podgorici je 206, a u Budvi 268. To znači da stanovnici Budve imaju pet puta veću zaradu od Bjelopoljca, ili više od sedam puta od Plavljanina”, kazao je Medojević.

Na tribini su govorili i predsjednik NVO “Sandžak EU region” Nusret Balić i predstavnik Udruženja “Sandžak EU region” iz Ahena u Njemačkoj Zaim Čelebić, koji je obećao pomoć i podršku dijaspore u razvoju Sandžaka.

Izvor: SandžakPRESS.net