Avazov željezni krevet /Piše: Ismet Topalhodžić/

ismet toplhodzic_100x81U grčkoj mitologiji postoji priča o čovjeku “razapinjaču”, koji je kovao željezo i zato se zvao Prokrustes, a zvali su ga i Prokoptas ili Damastes, “krotilac”. On je, zapravo, bio lutalica i bandit, koji je živio u grčkoj pokrajini Atika, gdje je dočekivao i napadao ljude tako što ih je razapinjao i sjekao im organe tijela tako da ih dovede na mjeru njegovog “željeznog kreveta”. Otuda je ostalo da je prokrustianski ono što se skrati ili podsjeće kako bi bilo dovedeno na standradnu mjeru.

Autor: Ismet Topalhodžić

Priča dalje kaže da je Prokrustes pozivao prolaznike da svrate kod njega, ne znajući da će proći kroz njegovu čudnu proceduru prilagođavanja njegovom “željeznom krevetu”. Ako bi osoba bila višeg rasta i šireg stasa od njegovog kreveta, Prokrustes bi tu osobu skraćivao dok ne dođe na mjeru tog njegovog kreveta. Zanimljivo je bilo da nikad niko nije bio po mjeri njegovog željeznog kreveta. Prokrustes je, naime, imao dva željezna kreveta pa je uvijek uzimao za mjeru onaj krevet koji nije odgovarao dotičnj osobi.

Prokrustes je tako terorizirao ljude sve dok se nije namjerio na sebi ravnog, a to je Teseus, koji ga je uhvatio i podrezao na mjeru jednog od njegovih željeznih kreveta. To na bosanskom znači: “Ko drugom jamu kopa sam u nju pada”. Pouka i poruka iz ove mitološke priče je da postoje ljudi koji provode silu i nasilje nad drugim ljdima tako što ih žele svesti na mjeru svog “željeznog kreveta”, odnosnu na mjeru svoje male pameti, jer ne mogu podnijeti da neko drugi bude pametniji i uspješniji od njih.


Hajka koju je danas (20.09. 2013) otvorio “Dnevni avaz” na muftiju sandžačkog Muamera Zukurlića sliči na Prokrustesovu priču. Avazovi doušnici su dojavili bošnjačkom Prokrustesu u Avazu da se muftija Zukorlić protegao i proširio mnogo više i mnogo šire nego što Avazov “željezni krevet” može da podnese i zato ga treba potkresati i dovesti ga na Avazovu, odnosno Đukanovićevu, mjeru.

Hajka koju je danas (20.09. 2013) otvorio “Dnevni avaz” na muftiju sandžačkog Muamera Zukurlića sliči na Prokrustesovu priču. Avazovi doušnici su dojavili bošnjačkom Prokrustesu u Avazu da se muftija Zukorlić protegao i proširio mnogo više i mnogo šire nego što Avazov “željezni krevet” može da podnese i zato ga treba potkresati i dovesti ga na Avazovu, odnosno Đukanovićevu, mjeru. Pored zahtjeva Avazu iz Beograda (i Podgorice) da skrati, potkreše i posiječe muftiju Zukorlića, Avaz ima i lični motiv zato što je dosada, uglavnom, bio uspješan u skraćivanju, potkresivanju i odsjecanju bošnjačkih glava, koje su više znale; ruku, koje su više radile; i nogu, koje su više hodale da bi došle tamo gdje su Bošnjaci. Izgleda, ostao je još samo muftija sandžački Muamer Zukorlić, koji ima glavu sa visoko podignutim čelom, koji ima ruke sa čistim dlanovima i koji ima noge sa snažnim koljenima. I zato ga treba dovesti na mjeru, a ko bi drugi to mogao nego Avaz uz pomoć svojih doušnika iz Sandžaka, Beograda i Podgorice. No, zakasnili su. Mufijina glava, ruke i noge su toliko očvrsnule da im ni Avazom “željezni malj” ne može ništa. Jer Muftijino srce od čelika je jače od Avazovog čekića od željeza.

Jadno je i bijedno to što Avaz radi, ali je dobro da Bošnjaci vide kako ne bi imali više iluzija, koje ih mogu odvesti u propast. Avazov “željezni krevet” nije više upotrebljiv, kao što ni Avazova želja da se dodvori Beogradu i Podgorici nije više poželjna.

Svako će požnjeti ono što posije. Laž ako posiješ, niknu će ti laž u njedrima. Mržnju ako posješ, niknut će ti mržnja u srcu. Pakost ako posiješ, niknut će ti pakost u kući.