Otvoreno pismo Rašku Konjeviću, ministru MUP-a Crne Gore od 19 bošnjačkih organizacija

Rasko_Konjevic_ministar_MUP_CG-Zahtjev za obustavu kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda na graničnim prelazima Crne Gore
-Zahtjev za uspostavljanje posebnog (olakšavajućeg) režima kontrole za građane CG na graničnim prelazima u Crnoj Gori po ugledu na zemlje iz okruženja (Hrvatska) te ostale članice EU

Poštovani gospodine ministre,

Želim da u ime dijaspore te u svoje lično ime izrazim najoštriji protest zbog permanentnog kršenja ljudskih prava i sloboda na crnogorskim graničnim prelazima.

Pravo na privatnost pripada grupi osnovnih ljudskih prava i sloboda i utemeljeno je u svim demokratskim sistemima. Ovo pravo se može samo u iznimnim situacijama uskratiti poput u situaciji krivičnog gonjenja. Evropski sud za ljudska prava djelomično ograničava ovo pravo javnim ličnostima. U ostalim slučajevima je ono neprikosnoveno i poštovanje ovog elementarnog ljudskog prava predstavlja odraz stanja demokratije u jednom društvu.

Lice koje ne želi da saopšti svoju privatnost, na primjer cilj svog putovanja, ne može se prisiliti na to niti mu se zbog toga mogu uskratiti druga ljudska prava i slobode, na primjer sloboda kretanja. Evidentna je praksa da se građani Crne Gore, uglavnom Bošnjaci i Albanci, propituju gdje putuju, što kod selektivne primjene isključivo prema ovim nacionalnim grupama, predstavlja grubo kršenje ljudskih prava i ljudskog dostojanstva te podsjeća na period ranih devedesetih na koji se definitivno ne smije niti može biti ponosan.

Unaprijed se izjašnjavamo da ne prihvatamo argumentaciju tipa neophodnosti radi ispunjavanja medjunarodnih obaveza kao na primjer sprečavanje putovanja u svrhu podnošenja zahtjeva za azil u inostranstvu i slično, iz razloga selektivne primjene prema manjinskim narodima, uglavnom Bošnjacima i Albancima, kao i iz razloga što se „propitivanje“ vrši i prema onim licima koji imaju stalne boravke u zemljama prijema širom zapadne Evrope i SAD. U slučajevima odbijanja pristajanja na gaženje dostojanstva i ljudskih prava i sloboda, primjenom represivnih mjera – zastrašivanjem i prijetnjama te sprovodjenjem u službene prostorije, vrši se matletiranje gradjana.

Konkretan povod je iskustvo sa službenicom MUP-a na aerodromu u Podgorici, 1.jula oko 16:10 sati kada je ista zaprijetila ukidanjem prava na slobodu kretanja ukoliko se ne saopšti cilj putovanja te „strogom i drskom“ intonacijom, odstranjivanjem od ostalih putnika i sprovodjenjem u službene prostorije izvršila ponižavanje prema onome ko se usprotivio ovakvom načinu ophodjenja, pozivajući se na zakon koji navodno dozvoljava službenicima MUP-a ukidanje slobode kretanja, inače jednog od osnovnih ljudskih prava i sloboda zagarantovanih Ustavom i zakonima kao i medjunarodnom poveljom UN-a. Da podsjetim, ovo pitanje se postavlja selektivno, uglavnom prema pripadnicima manjinskih naroda i to je stvar objektivnog zapažanja i izjava naših članova iz ličnog iskustva.

Smatramo da Vi kao ministar imate i načina i mogućnosti da odgovarajućom uredbom ukinete ovu praksu koja vjerujte mi, stavara izuzetno ružnu sliku o Crnoj Gori, te da eventuelno dodatnim instrukcijama pripadnicima MUP-a na graničnim prelazima omogućite bolju prohodnost a samim tim i doprinesete smanjivanju gužvi na graničnim prelazima, što dodatno iritira crnogorsku dijasporu. Za razliku od turista iz susjednih država i koji bi takodje trebali biti obuhvaćeni ovim olakšavanjima, građani iz emigracije prije dolaska na granicu Crne Gore prethodno prevale put u prosjeku od oko 2000 km, te je za iste neshvatljiv odnos crnogorske policije prema svojim građanima koji su prinudjeni na ljetnjoj žegi provoditi i satima na granici, kako bi njihov ulazak/izlazak iz Crne Gore bio evidentiran. Prethodno su prevalili više graničnih prelaza na kojima nije bilo ozbiljnijih zadržavanja. Šta više, na svim graničnim prelazima je režim kontrole podešen tako da putnici iz sopstvenih država kao i putnici iz zemalja EU (ako je dotična država i njena članica) pod olakšavajućim okolnostima koriste dodatne propusnije kontrolne punktove, dok je jedino u Crnoj Gori obrnuta praksa da njeni gradjani bivaju izloženi detaljnijim pregledima i moraju u red sa svima ostalima.

Želimo da Vas podsjetimo da je davne 2004. godine tadašnji ministar MUP-a zabranio „presretanje“ dijaspore na drumovima kada su vozači vozila sa stranim registarskim oznakama ničim izazvani na putu od Bijelog Polja do Podgorice po 5-6 puta „rutinski“ kontrolisani i obavezno novčano kažnjavani. Takvo zalaganje i stav državnih organa, dijaspora je znala da pozdravi.

Poboljšanjem uslova režima na granici Crne Gore izbjegle bi se neprijatnosti kao i poboljšao protok ljudi na graničnim prelazima.

Nadamo se da ćemo i nakon Vašeg zalaganja imati prilike da pozdravimo ulogu MUP-a kod rješavanja ovog i sličnih problema, stoji u otvorenom pismu koje je potpisao Zaim Čelebić, predsjednik HG Sandžak EUREGIO sa sjedištem u Aachenu i predstavnici organizacija koja podržavaju ovaj zahtjev:

HG Sandžak-Euregio – Aachen-Zaim Čelebić
Bošnjačka kulturna zajednica Crne Gore – Hazbija Kalač
Udruženje Bošnjakinja Evrope-Frankfurt am Main-Elifa Kriještorac
Bošnjačka kulturna zajednica Belgije-Nedžad Ćeman
Bošnjački kulturni centar- Aachen-Dino Gegić
Evropska dijaspora Bošnjaka-Dortmund- Faik Hodžić
Zajednica Sandžačke dijaspore Švajcarske
Redakcija Bošnjaci.net- Esad Krcić
Bošnjačka kulturna zajednica New York – Ismet Pjetrovic
Zajednica sandžačke dijaspore Holandije – Enes Nuhović
Bošnjačka kulturna zajednica Crne Gore – Hazbija Kalač
Odbor Šehidske džamije New York – Dr. Mersim Ziljkić
BKZ Luksemburg – Faruk Ličina
Grupa gradjana Luksemburg – Sulejman Aličković
Predstavništvo Sandžak u S.A.D. – Smajle Srdanović
Cooperation Luxembourg Montenegro-Munir Ramdedović
KSV Montenegro-Aachen-Izet Beganović
Plavsko-Gusinjski Merhamet-Njemačka-Beka Selimanjin