BKZ Belgija: Sjećanja na genocid u Srebrenici

 

bkz belgija

Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, u Antwerpenu organizovala BKZ Belgije I grad domaćin > Nikada zaboraviti i uvijek pamtiti šta nam se dogodilo u toku agresije na BiH.

Pod pokroviteljstvom Bošnjacke kulturne zajednice u Belgiji i grada Antwerpena, u okviru manifestacije “Dani sjećanja na genocide u Srebrenici”organizovana i izložba slika o genocidu u Srebrenici.
Srebrenica. Naša ljuta rana. Rana svakog Bošnjaka, koja evo vec 18 godina ne može da  zacijeli.I ne treba čekati 11.juli dan kada je pala Srebrenica. Za nas je svaki dan taj tragični 11. juli. Srebrenica i Srebreničani su simbol  stradanja i hrabrosti Bošnjaka.
Zajednička tuga i bol
Srebrenica je i na savjesti svjetskih moćnika koji su mogli zaustaviti masovno ubistvo blizu deset hiljada nevinih. A nisu, lakše im je bilo da su kod očiju slijepi I kod ušiju gluhi.
A jedina greška pobijenih na pravdi Boga bila je što su Bošnjaci, što se zovu drugačije od njihovih dželata Srba.I danas se za mnogim tijelima ubijenih Srebreničana traga po silnim gudurama I bespućima gdje sui h četnici sakrivali da prikriju genocide i ubojstva.
U dijaspori se povodom tragedije Strebrenice, koja je naša zajednička najveća nesreća, naša tuga i naša bol, ali I naša snaga da u budućnost idemo jači iI da više nikada ne dozvolimo da nam se dogodi Srebrenica, Bratunac, Sarajevo, Tuzla,Prijedor…Suze su okupale mezarje Potočari, ali I brojna druga šehidska mezarja. Ali te suze su postale naša snaga.
U dijaspori se obilježavanju ovog tragičnog datuma izuzetno vodi računa. čini  se da su ljudi izvan granica naše domovine emocionalniji. Ali, pošteno treba kazati Srebrenica je u srcu svakog Bošnjaka pa gdje god on bio.
Bošnjačka kulturna zajednica Belgije je poznata po svojim brojnim akcijama sve u cilju borbe za Bošnjake da dođu do cilja, a da nikada ne zaborave ono što im se dogodilo.I ovom prilikom u subotu 29 06 2013 nedaleko od Brisela I evropskih institucija, u gradskoj Sali za prijeme Atlas BKZ-Belgije je na originalan način obilježila sjećanje na tragične dane srebreničke golgote, koju je bošnjački narod pretrpio za vrijeme agresije na Bosnu I Hercegovinu.
Pored upečatljivih prizora stradanja Bošnjaka, Bošnjačka kulturna zajednica Belgije je u zajednici sa gradom Atntwerpenom  predstavljene su karikature bošnjačkog karikaturiste Šukrije Meholjića.
Interesovanja Belgijanaca je bilo iznenađujuce iako je pocetak izložbe najavljen u 13 sati, u sali je vec bilo prisutno desetak osoba prije pocetka izložbe.
Brojni gosti
Ucešće na izložbi su uzeli : Delegacija BiH u Briselu na celu s njenom ekselencijom Biserom Turkovic, “Unija Turaka” u Belgiji, etnolog Sulejman Alickovic, predstavnici Džemata Paris na
celu sa efendijom Abduselamom Feticem, Bošnjacka nacionalna fondacija Njemacke na celu sa Ismetom Zukorlicem, predstavnici Evropske dijaspore Bošnjaka, predstavnici grada Antwerpena,predstavnici Džemata Ensaria, kao i KUD Behar Gent.
Međju prvim posjetiocima stigli su predstavnici ”Unije Turaka”
u Belgiji’ koju je predvodila gospođa Semra Coban. Oni su upoznati s našom tragedijom, dobro poznaju Bosnu I naši su veliki prijatelji. Unija je vec organizirala putovanje svojih clanova u Srebrenicu autobusima iz Belgije,“Srebrenica je rana na srcu turskom i bošnjackom narodu, kazala je Semra Coban.
Kulturno umjetnicki program je poceo projekcijom filma ”Srebrenica 95”, preveden na engleski jezik. Stravicna istina se vrtjela na ekranu gdje su se mogli cuti jecaji prisutnih.
Skupu se prvi obratio Srebrenicanin  Sakib Hasic borac  armije BiH ranjenik, kojem su prve rijeci bile:
”Bošnjaci ne dozvolite da nas dijele,  Podrinjci, Sarajlije, Krajišnici, Sandžaklije i drugi… svi smo jedno tijelo”. Sakib je pojasnio pojedine scene u dokumentarnom filmu, staze kuda je i on licno prošao i ispricao prisutnim golgote kroz koje su prolazili ranjenici u borbi za spas svojih života.
Hasic trenutno piše knjigu o koja bi uskoro trebala biti završena. Zahvalio se organizatorima na doceku i porucio da naša djeca moraju znati šta se desilo u Srebrenici.
Njena ekselencija profesor  doktor, ambasador Bosne i Hercegovine, Bisera Turkovic se   s velikim emocijama obratila prisutnima i ispricala pricu svog oca koji joj je još kada je bila dijete pricao kako je vođen na strijaljanje i kako se historija nažalost ponovila.
Presjednik BKZ-Belgije Nedžad Ćeman je izjavio da se u Srebrenici nažalost nije dogodio jedini genocid nad Bošnjacima i da je prije Srebrenice bilo još deset genocida nad našim narodom. Naglasio je i da ne smijemo zaboraviti ni genocid u Šahovicima, Limskoj dolini kao ni pokolj muslimana Plavogusinjskog regiona itd.
Ćeman je dodao da BKZ- Belgije planira tradicionalno svake godine obelježavati dane Srebrenice kroz kulturne manifestacije i marševe mira. Presjednik BKZ-Belgije se pojedinačno zahvalio svim prisutnim i kazao da je njihovo prisustvo današnjem skupu i obaveza svakog Bošnjaka da se prisjeti na one koji su dali svoje živote brane
i svoju naciju.
Kulturni program je završen rijecima i dovom imama Abduselama Fetica :
“I ne recite za one koji su poginuli na Allahovom putu ‘mrtvi su’. Ne oni su živi samo vi to ne osjecate”. El Fatiha.
Druženje je nastavljeno do 20 sati.
Press služba BKZ-Belgie