MANIFESTACIJA SJEĆANJA NA MULA JAKUP-EF. KARDOVIĆA  GAZIJU I ŠEHIDA SANDŽAKA

Bošnjačka kulturna zajednica i Muftijstvo Sandžačko, 02.06.2013. godine, nakon održanog naučnog skupa, u Velikoj Sali Doma kulture u Rožajama priredili su vjersko-kulturnu manifestaciju “Sjećanje na Mula Jakupa-ef. Kardovića – Gaziju Sandžaka”.Dugo je, skoro  jedan ljudski vijek,  dolina Ibra šaputala o sudbini svoga Imama i Vođe,  kojeg su tadašnje vlasti nevina ubili. Ali, ne. Oni misle da su ga ubili: „Nikako ne smatraj mrtvima oni koji su na Allahovom putu izginuli! Ne, oni su živi i u obilju su kod Gospodara svoga”, – upravo, na samom početku ove večeri, čuli smo ovu veličanstvenu Kur’ansku poruku.

Odbor za organiziranje skupa činili su hfz. Abdurrahman-ef. Kujevića, Besim Agić, Selver Kardović, Ali Daci, Hazbija Kalač, Muhamed Bučan, Eldar Lakota, Saud Šabović, Arben Jakupi,  te porodica rahmetli Mula Jakupa-ef.Kardovića.

Skupu su pored porodice prisustvovali i brojni ugledni Rožajci, predstavnici političkog, kulturnog i javnog života Rožaja i okruženja, naučni radnici, ljubitelji života i djela Mula Jakupa te brojni drugi.

Skupu je prisustvovala delegacija Muftijstva Sandžačkog na čelu sa muftijom Muamer-ef. Zukorlićem, kao i predsjednik Općine Rožaje g. Nusret Kalač.

U ime porodice na početku su se obratili Rifo Kardović, i Rešad Kardović unuci Mula Jakupa-ef. Kardovića, a potom se obratio i predsjednik Općine g. Nusret Kalač.

Recitaciju koju su priredili Besim Agić i  Hajruš Ledinić recitirlali su potomci Mula Jakup-ef. Kardovića.

Besim Agić iz Rožaja zabilježio je od njegovih potomaka i na skupu pročitao biografiju gazije i šehida Mula Jakupa-ef. Kardovića.

U ime trinaest referenata naučnog skupa o Mula Jakupu, obratio se historičar pri arhivu u Novom Pazaru,  doc. dr. Hivzo Gološ, koji je pročiotao donešene zaključke.

Na kraju kulturno-vjerskog programa prezentiran je insert iz nedovršenog dokumentarnog filma o Mula Jakupu Kardoviću čiji je autor mladi rožajac Eldar Lakota.

„Bošnjaci i danas imaju svoje gazije. Jedan među velikim, za mnoge od nas, danas najveći, živi gazija Sandžaka, koji je večaras sa nama i koji na temu gaziluka može progovoriti na osnovu sopstvenog iskustva.“ – riječi su kojima su voditelji najavili obraćanje Muftije sandžačkog Muamer-ef. Zukorlića.

Pomoćnik Muftije sandžačkog za Južni Sandžak, hafiz Abdurrahman Kujević je na kraju proučio dovu.