Centralna svečanost “Dan zastave 2013” u Bijelom Polju

Centralnom svečanošću i bogatim kulturno-umjetničkim programom u organizaciji Bošnjačke kulturne zajednice u Crnoj Gori u Bijelom Polju je obilježen dan Bošnjačke nacionalne zastave – 11. maj. Svečanosti su prisustvovale brojne zvanice iz vjerskog, kulturnog i političkog života, a prisutnima su se i ovaj blagdan Bošnjacima čestitali: specijalni gost akademik Muhamed Filipovic, izaslanik Sandžačkog muftije Rešad ef. Plojović – direktor Medrese “Gazi Isa-beg”, predsjednik BKZ-a u Crnoj Gori Hazbija Kalač, rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru dr. Mevlud Dudić i predsjednik BNF gospodin Hako Duljević.

Svečanost povodom dana BoŠNJAČKE NACIONALNE ZASTAVE recitacijom otvorila je Dženana Šaljić iz Novog Pazara.

Na samom početku prustnima se obratio Hazbija Kalač i čestitao im Dan Bošnjačke nacionlne zastave.

“Mubarek Olsun svim Bošnjacima dan zastave. Bošnjaci Sandžaka su ponosni na 11. maj kao što su ponosni na svoje blagdane koji odražavaju ime naše čiste vjere.”

U ime domaćina skupu su se obratili prof. Rafet Mulić iz Bijelog Polja i Almir Muratović iz Petnjice.

Nakon domaćina prisutnima se obratio Rešad ef. Plojović koji je osim mubareklisanja Dana zastave Bijelopoljcima ujedno i poručio:

“Dragi moji Bošnjaci možete biti sigurni, bezbjedni i uspješni, jedino ako budete to što jeste, odnosno pod svojom zastavom. Podsjećam vas na riječi glavnog muftije u Srbiji Muamera ef. Zukorlića, koji u svojoj čestitki kaže da je zastava simbol našeg identiteta i jedinstva i mi kao narod imamo prvo na slobodu!”

Predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije u Sarajevu gospodin Hako Duljević, pored ostalog napomenuo da će i Bošnjaci kad tad stvoriti vlastitu slobodu i da će doći vrijeme kada neće biti sramota i grijeh biti Bošnjak.

Prisutnima se takođe obratio i rektor IUNP prof. dr. Mevlud Dudić, gdje je svim prisutnima u ime Internacionalnog Univerziteta čestitao Dan Bošnjačke nacionalne zastave i istakao da je „srećan i ponosan što je Bošnjak, jer nikada u istoriji Bošnjaka niko od predaka nije imao razloga stideti se svoje vjere i nacionalnosti, kao što nemaju ni sadašnje, a nece imati razloga za stid ni buduće generacije“.

Na kraju se obratio i jedan od prvaka Bošnjačkog naroda, akademik Muhamed Filipović. On je u svom obraćanju pozelio sve najbolje Bošnjacima povodom obilježavanja dana zastave i poručio svim Bošnjacima da nemaju razloga da se plaše sebe, jer su upravo oni cisti i kod ljudi i kod Allaha dž.š. baš kao i zastava koju imaju.

„Nema niko razloga da se plaši sebe. Pogotovu ne mi, jer nismo ništa nikome nažao učinili, pa smo čisti i kod Allaha dž.š. a i kod ljudi, onako kako nam je zastava čista.“ – kazao je akademik Filipović.

Samu manifestaciju zatvorio je hor Ljiljan izvedbom ilahija.