BKZ na Kosovu krajnje zabrinuta zbog alarmantog stanja u Sandžaku

Sahit_KandicBošnjačka kulturna zajednica na Kosovu, zabrinuta posljednjim događanjima i aktuelnim stanjem u Sandžaku je ovih dana intenzivno radila na konsultiranju sa svojim prijateljima, bošnjačkim i drugim udrugama, te ostalim bitnim faktorima, a vezano za novostvoreno uznemiravajuće bezbjednosno stanje u Sandžaku.

Uopće se ne zanosimo time da se težnje beogradskog režima svode samo na nasilno otimanje sandžačkog Mešihata Islamske Zajednice u Srbiji, već je to in flagrantsamo startno polazište za nasilno ugušivanje svebošnjačke nacionalne ideje a čiji nukleus je upravo tu. Tu se posljednjih godina nije dešavalopuko nacionalno buđenje nego su jasno elaborirani i BOŠNJAČKI NACIONALNI PROGRAM sa svojom do u tančine izrađenom NACIONALNOM STRATEGIJOM, i to preko najeminentnijih novoostvarenih institucija poput Bošnjačke akademije znanosti i umjetnosti, Svjetskog bošnjačkog kongresa, jedinstvenog pokreta kao što je Bošnjačka Kulturna Zajednica, zatim Bošnjačka Nacionalna Fondacija, onda obrazovanje od Vrtića do Sveučilišta, potom i autentično političko zastupništvo kroz BDZ, te implementirano bezbroj humanitarnih akcija i impozantnih nacionalnih i vjerskih aktivnosti.

Upravo zato je to bolna tačka ovog režima i njegovih marioneta, jer baš sada odlučno i valjano osmišljeno se nameće neminovnost urgentnog rješavanja najvažnijih bošnjačkih nacionalnih prioriteta; poput Autonomije Sandžaka, islamske vjeronauke u školama, nastava na bosanskom jeziku, te brojne druge univerzalne vrijednote utemeljene na bazamentu nacionalnih prava i sloboda. A dakako, u značajnoj mjeri redefinirani su i tabuirani politički klišei u jasnije političke stavove i vizije i po pitanju aktualnih procesa i u samoj RBiH, a što za bezbjednosne beogradske službe i ortodoksne sljedbenike Načertanija podrazumijeva ekspanziju neuralgičnog područja i neizvjesnost daljih tokova…

Sve to je rezultiralo najprije zbunjenošću a potom i fobijama prema očiglednom sveopćem nekontroliranom nacionalnom i političkom evoluiranju Bošnjaka na ovim prostorima, i otud ovi režimski ishitreni potezi da se čim prije i nebirajući sredstva i načine zaustavi ovaj progres. “Singidunum” želi stopirat ovu BOŠNJAČKU NACIONALNU RENESANSU a koju svi kao pojedinci i institucije moramo nesebično braniti stavljajući sve raspoložive resurse, odbrambenom štabu Mešihata IZ u Srbiji, na raspolaganje. Eto, i zato je sad ili nikad, svaki bošnjak važan svakom Bošnjaku! – izjavio je Sahit Kandić, predsjednik BKZ na Kosovu.