CCB “Džemat Pariz”: Rasim, a ne zna šta je vakuf !!!

Reagovanje Bošnjačkog vjersko kulturnog centra „Džemat Pariz“ na uvrede Bošnjacima u dijaspori upućene od Rasima Ljajića

Prenosi Selmana rGostujuci na bosanskoj TV1, srpski ministar i zaštitnik srpskih zločinaca i tvoraca Genocida nad Bošnjacima,  Rasim Ljajić, iskazao je svoju mržnju prema Bošnjacima i istinskim bošnjackim vođom, uvaženim glavnim muftijom Islamske zajednice u Srbiji, Muamer-ef. Zukorlićem.

Govoreći da sve najgore misli o našem Muftiji, naše vakufsko, tj. donatorsko, sijelo, kao i vakufsko sijelo u Luksemburgu, nazvao je vašarom i aukcijom. Ovom izjavom i tvrdnjom je  pokazao da ne zna kako se grade džamije. Prema Božijoj naredbi: „Natječite se u dobru.“ (Kur’an), i sunetu, tj. praksi, Božijeg poslanika, s.a.v.s., uvakufljenja se prikupljaju javno te se vakifi podstiču i pozivaju da što više svog imetka uvakufe za svoje dobro i sreću na Budućem svijetu.

Nakon ove njegove izjave sigurno je da on nikada nije imao priliku da bude vakif, te je od svojih beogradskih šefova, koje je spomenuo kako se ismijavaju našim džamijama i vakufima, a koji znaju samo kako se džamije i vakufi ruše i uništavaju, naučio i sam da se ismijava džamijama i vakufima koji su sveti svakom muslimanu. Ubijeđeni smo da ovakav projekat smeta velikosrpsko-čentickim projektima za koje on radi.

Bošnjački vjersko-kulturni centar „Džemat Pariz“ pokrenuo je generacijski vakufski projekat sa ciljem da se obezbijede odgovarajuće prostorije za vjerski i kulturni život Bošnjaka u Parizu, koji će biti centar Islamske zajednice Bošnjaka u Francuskoj, te predstavništvo bošnjačkih institucija: Svjetskog bošnjačkog kongresa, Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti i Bošnjačke nacionalne fondacije.

Za uspješnu vakufsku akciju, zahvaljujemo uvaženom Muftiji Muameru-ef. Zukorliću, koji se i pored mnogobrojnih obaveza rado odazvao pozivu Džemata u Parizu da predvodi ovu akciju.

Uslijedile su mnogobrojne reakcije. Predstavnici vjerskih i kulturnih asocijacija u Francuskoj i dijaspori, čestitali su nam uspješnost ove akcije. Sa druge strane beogradski i probeogradski mediji iznijeli su laž da je uvaženi  Muftija te donacije prikupio za sebe, te pokazali strah od organizovanja i jačanja bošnjačke dijaspore koju ne mogu pritiskati mitom, prijetnjama i ucjenama, što je stoljetna praksa  beogradskog režima nad Sandžakom.

Ova naša reakcija je izazvana uvredama jednog političara i ministra u Vladi Srbije, koji od vjerskih i kulturnih institucija Bošnjaka traži da se ne miješaju u politiku, a radi svoje političke propagande nas vrijeđa i napada, i pridikuje nam kako da organizujemo svoj vjerski i kulturni život i koga trebamo pozivati i poštivati. Zar trebamo šutjeti i to dozvoljavati!

Naš vakufski skup je vjersko-kulturnog karaktera, te se samo tako može tretirati.

Iskazujemo našu podršku privrženost istinskim bošnjačkim institucijama koje vode: reisu-l-ulema IZ-e u Bosni i Hercegovini, Husein-ef. Kavazović, glavni muftija IZ-e u Srbiji, Muamer-ef. Zukorlić, predsjednik SBK-a dr. Mustafa-ef. Cerić i predsjednik BANU-a akademik Ferid Muhić.

Informativna služba CCB “Džemat Paris”