Osuda atakovanja na bošnjačku elitu u Sandžaku

sahitkanBošnjačka Kulturna Zajednica na Kosovu nedvojbeno prepoznaje i najnovije atake poput neostvarenog atentata na Muftiju Sandžačkog u Švedskoj i podrivanje sandžačkog BDZ-a kao permanentno tradicionalnu politiku koja se od strane Srbije konstantno sprovodi prema bošnjacima ove regije.

U tom smislu upućujemo najoštriju osudu srbijanskom zločinačkom režimu za beskrupuloznu zlouporabu mehanizama tajnih službi, a istodobno pozivamo i širu međunarodnu civiliziranu javnost da javno i otvoreno osude ove nehumane i nedemokratske akte.

BKZ na Kosovu, kao dio panbošnjačkog suvremenog pokreta, dijeli zabrinutost za svoje sunarodnjake u Sandžaku, a posebice nas uznemirava fakat da je riječ o kontinuitetu organiziranog političkog kriminala koji je sve manje latentan a gdje se radi isključivo o eliminiranju vrha svebošnjačke nacionalne elite. Zato pomno pratimo sva dešavanja u Sandžaku i nesebično se solidariziramo svjesni da u Srbiji dominira šešeljevizam kao najbrutalnija, ikad viđena, genocidna ideološka kategorija na ovim prostorima pa i šire, koja in flagrant prijeti novom regionalnom bezbjednosnom krizom a što nebismo željeli da se ipak desi.

Još jednom potvrđujemo povjerenje i upućujemo bezrezervnu potporu svim naprednim snagama u Sandžaku na čelu sa Sandžačkim Muftijom – Zukorlićem uz želje da se mirnim i demokratskim putem ostvare svi naši najplemenitiji ciljevi kojima se nesebično teži u Sandžaku i sandžačkoj dijaspori diljem svijeta.

Sahit Kandić, predsjednik

BKZ-a na Kosovu