Komemorativna akademija Štrpci bez mezara: “ZLOČINE TREBA IMENOVATO KAKO SE NEBI PONOVILI”

Dvadeset godina poslije otmice 18 Bošnjaka i jednog Hrvata u stanici Štrpci, u srijedu, 27. debruara 2013. godine Bošnjačko nacionalno vijeće i Bošnjačka kulturna zajednica u saradnji sa Islamskom zajednicom u Srbiji i porodicama šehida Štrbaca obilježili su ovaj dan manifestacijom “Štrpci bez mezara”, sjećajući se šehida Štrbaca.

Komemorativnoj akademiji su prisustvovali i obratili se reisu-l-ulema mr. Husein-ef. Kavazović i glavni muftija IZ-u Srbiji Muamer-ef. Zukorlić, a potom predvodili Mimohod šutnje ulicama Prijepolja.

Komemoraciji je prisustvovao veliki broj građana Prijepolja ali i susjednih gradova, Priboja, Nove Varoši, Sjenice, Novog Pazara, Tutina, ali i Sarajeva, Podgorice, Bara i dr., kao i veliki broj imama koji su sa ahmedijama na glavi učestvovali u Mimohodu šutnje. Također, komemoraciji su prisustvovali i pripadnici drugih naroda, Srba, Crnogoraca, Roma, Austrijanaca i ostalih naroda koji osuđuju stravičan zločin u Štrpcima. Skup su pratili i brojni mediji.

U srijedu, 27. februara 2013. godine, u Prijepolju je, u Domu kulture, održana Komemorativna akademija “Štrpci bez mezara”.

Domaćin skupa Samir Tandir, predsjednik BNV, na početku je poselamio prisutne, posebno visoke zvaničnike, Reisu-l-ulemu i Glavnog muftiju, imame i porodice šehida, i zahvalio se na dolasku na Komemorativnu akademiju.

“U ime porodica čiji su članovi oteti u Štrpcima kao i u ime svih Vas posebno se zahvaljujem njegovoj eminenciji reisu-l-ulemi Husein-ef. Kavazoviću što je uprkos brojnim obavezama danas ovdje sa nama u Prijepolju. Vaše prisustvo, uvažena eminencijo, Reisu-l-ulema najbolji je dokaz dina i ummeta balkanskih muslimana, te da smo mim Bošnjaci bez obzira da li sa lijeve ili sa desne strane drine jedan narod.” – kazao je Tandir na početku obraćanja.

Tandir je prozvao državu Srbiju, kazavši da se labaratorija zla Milana i Sredoja Lukića nije uništila, a to potvrđuje činjenica “da se iz budžeta Srbije izdvajaju enormna sredstva za finansiranje Haškihh optuženika i njihovih porodica, dok za porodice čiji su članovi oteti u Štrpcima nema apsolutno ništa”.

On je postavio pitanje “da li je to otklon od pogrešne politike vođene 90-tih” i naglasio da nikada neće odustati od zahtjeva da se ispita odgovornost najvećeg političkog i policijskog vrha SR Jugoslavije, jer su znali, po podacima koje posjeduje, šta se u Štrpcima spremalo, te da se u znak sjećanja na otmicu u Štrpcima plato ispred Doma kulture u Prijepolju nazove “Trg otetih u Štrpcima”.

 

Glavni muftija: „Nesmijemo biti taoci prošlosti, niti je smijemo zaboraviti zbog budućnosti“

Glavni muftija Muamer-ef. Zukorlić govorio je o pogrešnim odrednicama kada je u pitanju sjećanje na prošlost i zločine, kazavši da je pogrešna odradnica biti taoc prošlosti i prepustiti se žalopojki, ali je isto tako pogrešna odrednica zaboraviti na prošlost, jer se time gubi budućnost.

„Zar se prepustiti žalopojki i pretvoriti život u žal nad žrtvama tragedije. Postoje narodi, grupe i ideologije kod kojih je suza postala osnovna odrednica identiteta. Takva orjentacija dovodi do opsesije da je moguće promijeniti prošlost. Prošlost nije moguće promijeniti.

Čemu onda bavljenje prošlošću i ovom prije dvadeset i onom prije stotinu?

Baviti se ovim događajima, prije svega stradanjima, ima smisla samo u koliko skupimo snage da to pretvorimo u resurs promjene shvatanja. Samo tada ono ima smisla i sa takvim pristupom to neće biti vraćanje unazad. Već će to biti kao kada povijete kolena da bi ste skočili ili kada se zatrčite da bi preskočili prepreku. Tada se niste povukli. To je naša orjentacija u bavljenju svim genocidima nad Bošnjacima.

Prošlost ma kakva bila ne može dobiti prednost nad budućnošću. Budućnost ima prednost. Prošlost nam je emanet u mjeri da razumijemo njene lekcije. A budućnost nam je emanet da damo sve od sebe kakos e tragične slike i prilike prošlosti nebi mogle ponoviti.

Griješe oni koji nas pozivaju da budemo taoci prošlosti, ali isto tako griješe, i nisam siguran da su nam dobronamjerni, oni koji nas pozivaju da sve zaboravimo, pogotovo kada znamo da je zaborav stradanja i genocida uvijek bio prva faza u pripremi novog stradanja ili novoga genocida. Istina je uvijek na sredini, jer je pravi put na sredini, jer je opstanak uvijek na sredini, jer je ravnoteža uvijek na sredini.“ kazao je Muftija i dodao „da je promjena shvatanja naš cilj“.

 

Reisu-l-ulema: „Zločine treba imenovati da se oni nebi ponovili“

Reisu-l-ulema mr. Husein Kavazović kazao je između ostalog da država Srbija bježi od priznavanja zločina, koji se moraju nazvati pravim imenom i da je to neizbježno, te da jedino priznavanjem zločina šalje se poruka da se oni neće ponoviti.

„Dokle danas idu oni koji govore u ime države Srbije. Pokušavaju prešutjeti zločine koji su počinjeni u ime države Srbije. Umjesto toga zločine treba imenovati. To je jedini način ispravnog odnosa prema zločinu kako se on nebi ponovio.

Svako će morati skinuti svoju masku. Ni vlasti Srbije to neće moći izbjeći. Bošnjaci su ogledalo u kojem se ta država trajno zrcali, onakva kakva ona jeste.

Pitamo se, može li Vlada Srbije priznati zločine počinjene u ime ove države bez onog ‘ali’. Mnogi to danas čekaju i nadaju se. Žive za vrijeme u kojem će dočekati nepomućenu iskrenu katarzu. Jer oni koji ne mogu priznati, ne mogu ni voljeli, a oni koji ne mogu voljeti najnesretniji su ljudi na svijetu.

Jedino pravo čistilište zločincima jeste priznanje i pokajanje. Pokajanje je najveći izraz vjere u Boga. To je prvi čin kojeg je počinio Adem a.s. nakon što je zgriješio i nakon kojeg je bio spašen. Onaj koji ne zna pronaći Ademov put osuđen je da trajno luta.

Došli smo ovdje u Prijepolje, da ohrabrimo Srbiju, da joj pomognemo da prestane lutati. Danas tražimo pravdu za zločince za koje je jedina pravda kazna.

Očekujemo da Srbija posluša naš govor. Ako je kasno za žrtve, nebi smjelo biti kasno za njihove porodice. Potrebna nam je pomoć da pronađemo ubijene i da ih kao ljude sahranimo. Ili da nam se makar kaže otvoreno i iskreno kakva je njihova sudbina.

Vjerujemo da država Srbija ima toliko vjerodostojnosti, morala i kredibiliteta da to učini. Ubijeđeni smo da su naši zahtjevi suštinski važni za Srbijansko drušvo kao zalog za njegovo zdravlje i otrežnjenje.

Duboko vjerujem u mogućnost događanja dobrote. Muslimani su oduvijek bili posvećeni miru i suživotu sa komšijama na ovim prostorima.“ – kazao je reisu-l-ulema mr. Husein-ef. Kavazović.

Nakon Akademije, Reisu-l-ulema je predvodio Mimohod šutnje do spomen kompleksa u Šarampovu gdje je proučena Fatiha šehidima Štrbaca.

Nakon manifestacije, reisu-l-ulema je održao sastanak sa predsjednicima Medžlisa, glavnim imamima, imamima i predsjednicima džematskih odbora iz Prijepolja.

Predsjednik BNV-a Samir Tandir prije Akademije ugostio je u BNV-u reisu-l-ulemu mr. Huseina-ef. Kavazovića.

Tekst: Salahudin Fetić
Forografije: Senad Gluhavičanin
Izvor: Mesihat.org