Bosnjaci upoznajmo se !

U Liježu veličanstveni skup  u organizaciji Bošnjačke kulturne zajednice Belgije

Turković: Vi ste ambasadori i ogledalo nacije

Kako to samo umije BKZ B u Liježu organizovano do sada nezapamćeno druženje bošnjačkih udruženja i džemata iz Zapadne Evrope > Bio je to skup gdje su se čule razumne riječi koje samo mogu biti podstrek Bošnjacima bilo gdje da se nalaze da se bore za svoja prava sada uz pomoć nedavno organizovanog SBK

Sretni su bili oni koji su prisustvovali veličanstvenom skupu bošnjačkih udruženja i džemata Zapadne Evrope “ Upoznajmo se », u nedjelju 24.2.2013. godine u Liježu  (Liége). To druženje koje je održano pod pokroviteljstvom izvrsno organizovane  BKZ Belgije svakako je ukrasila i uveličala njena ekselencija dr. Bisera Turković, ambasador BiH u Briselu i rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, Mevlud Dudić.

Otvaranje skupa je pocelo uenjem Kur’ana koje je priredio Fuad Kajtazi, neumorni BKZ B aktivista.

Nova stranica borbe Bošnjaka

Uvodnu rijec je održao predsjednik BKZ Belgije gospodin Nedžad Ćeman koji je uz zahvale prisutnim gostima koji su prevalili na stotine kilometara kako iz Pariza tako iz Amsterdama, Frankfurta, Luksemburga pa iz gotovo svih belgijskih gradova po jako lošem vremenu i snijegu pohitali da uzmu ucešce u tom divnom susretu. Predsjednik Ćeman je istakao “da je došlo vrijeme da otvorimo novu stranicu i da smo do sada vjerom i porodicom cuvali naciju i domovinu, a sada je vrijeme da nacijom i domovinom cuvamo vjeru i porodicu ”. Gospodin Nedžad Ćeman je posjetio vaznost novonastalih Bosnjacikih institucija i nepobitni znacaj  Svjetskiog Bošnjačkog Kongresa koji će nam biti velika prilika da uz njegovu aktivnu ulogu lakše i brže ostvarujemo svoja prava.

Ambasadori i ogledalo nacije ste vi !

Njena ekselencija ambasador dr. Bisera Turkovic u svom iscrpnom i jako konstruktivnom govoru podvukla je znacaj dobrocinstva, znacaj ulaganja u zajednicu, neprocjenjljivu vrijednost visokog školstva za buduce generacije.

Ona je ujedno porucila da “nisu bosanski politicari ogledalo nacije, vec ogledalo nacije ste vi ovdje, ovako vrijedni i složni  i vi ste zapravo ambasadori naše države .”

U ime džemata Pariz obratio se glavni imam Fetic Abduselam i u ugodnom govoru izjavio da džematima treba biti cast da podrže ovakve skupove i druženja, takođe je pozvao prisutne ako budu u mogucnosti da 9. marta zajedno proslave Dan nezavisnosti BiH uz hairli novost da su kupljene nove prostorije za džemat Pariz.

Sabur je spas vjernika

Izet Karajlić, predsjednik džemata Ensaria Gent (Belgija),  je takođe obradovao skup viješcu da je višegodišnja borba za kupovinu džematskih prostorija urodila plodom uz zahvalu Svevišnjem Stvoritelju i pozvao prisutne na zakazano druženje 2. marta kao dan obilježavanja nezavisnosti BiH.

Ujedinjenje i na vjerskom planu

Ispred Inicijativnog odbora za osnivanje IZB Beneluksa (Islamske zajednice Bošnjaka Benelux-a), obratio se Begzad Nakicevici izjavio da IZB Benelux-a ima prevashodni zadatak da stvori preduslove za stvaranje zajednickog koordinacionog tijela IZ Bošnjaka na nivou zemalja Benelux-a, koje bi se borilo za koordinirano djelovanje radi ostvarivanje osnovnih vjerskih interesa džemata.

Dvojno državljanstvo Sandžaka i BiH

Predsjednik BKZ u Luksemburgu, a ujedno i predsjednik Islamsko-kulturnog centra CCIL Faruk Licina je u svom izlaganju dao važnost zajednickom radu ove dvije institucije u umrežavanju Bošnjaka i pozvao ambasadorku da ucini što je u njenoj mogucnosti po pitanju pokretanja dvojnog državljanstva BiH za Bošnjake porijeklom iz Sandžaka.

Ruke koje sirotinju hrane

Oni koji brinu o siromašnoj djeci, siromašnim studentima u Bosni i Sandžaku i oni koji samo činiti  to dobro znaju, ime im je Fondacija Selamet iz Roterdama na celu sa jednom istaknutom mladom Bošnjakinjom Majdom Rustempašic. Ovom prilikom su iz Fondacije Selamet još jednom ukazali prisutnima da ciniti dobro treba i mora postati prioritet u Bošnjaka.

Ne povratilo se !

U ime ZSD Hollandije govorio je uvijek agilni presjednik Enes Nuhović i podsjetio nas na grcevitu borbu naših mudžahida, devedesetih godina u Hollandiji koji su spasavajuci svoje glave od tadašnjeg režima ostavljali porodice na milost i nemilost u Sandžaku.

Budimo vjernici ali i drugari

Organizaciju NASSA iz Antwerpena je predstavio mladi Adnan Malki i kazao da je rad njegove organizacije prvenstveno humanitani, a potom se zalaže za druženje žena kao i promocije književnika.

Iako rođeni u Luksemburgu nasa djeca su prije svega Bosnjaci

Organizaciju UMMA  je predstavio Muhamed Ćeman koji je istakao da u Luksemburgu boravi oko 15000 Bošnjaka i da je 25% njih rođeno u Luxemburgu. Cilj UMMA-e je da okupi mlade i u tome jako dobro uspijevaju vec četiri godine.

Neraskidiva veza s Bosnom

Šefadil Licina, predsjednik Kulurnog centra Bošnjaka  iz Pariza,  govorio je o važnosti Zajednice Sandžacke  Dijaspore na evropskom nivou i podsjetio je da veza između Bosne i Sandžaka je neraskidiva.

Nuznost Buđenja Bošnjačke svijesti

U ime BKZ Belgije prisutnima se obratio Kalac Samer koji je podsjetio da je BKZ  dobrovoljni i nestranacki neprofitabilni savez organizacionih jedinica bošnjacke kulture i pojedinaca, koji se uspostavlja radi djelotvornije zaštite, promocije i razvoja bošnjacke kulture, tradicije, vjere. Kalac je dodao da  su Bošnjaci u Belgiji u malom zakašnjenju u buđenju nacionalne svijesti i da  propušteno vrijeme treba nadoknaditi buđenjem bošnjacke svijesti kao i  zalaganjem za prava Bošnjaka u matici kao i u dijaspori preko institucija Evropske unije u Briselu kao i njenih ogranaka.

Upucen je i poziv za saradnju svih organizacija, udruženja i džemata koji doprinose dobru bošnjackog naroda i opštem civilizacijskom dobru i da će se ciljevi BKZ Belgije odnositi na ocuvanje i afirmaciju svih nacionalnih, kulturnih i vjerskih vrijednosti bošnjackog naroda kao i umnožavanju svih bošnjackih organizacija na svjetskom nivou.

B.B.B.

Na temu Bitno je biti Bošnjak obratio nam se etnolog profesor Sulejman Alickovic koji je svojim cinjenicnim izlaganjima zakljucio da Bošnjaci treba da se bave svojom historijom, a njihove komšje njihovom.

Dudic : ovo je neviđeni skup iskrenih Bošnjackih predvodnika

Specijalni gost iz Sandžaka, rektor novopazarskog  Internacionalnog univerziteta Mevlud Dudic je ovom jedinstvenom i dosada neviđenom skupu Bošnjaka u tom regionu donio  cari naših krajeva i  prenio prisutnima tople selame sa novopazarskog univerzita gdje studenti svih nacija u slozi studiraju, ali isto tako nam je izrazio svoju zabrinutost o dvojnim standardima koje nažalost aplicira režimska vlast u Srbiji prema Bošnjacima. Ova divna ustanova koja proizvodi umove poslije više godina borbe nije uspjela od države Srbije dobiti akreditaciju.

Na skupu je podijeljena i nova brošura Svjetskog Bosnjackog Kongresa kao i  brošura BKZ Belgije, a prisutni su imali mogucnost nabaviti literaturu na bosanskom jeziku među kojima i novi roman Džemile Dudic jedne od najmlađih pisaca na bosanskom jeziku kao i veoma popularnu u dijaspori “ Suzu na mezaru “ od Mugdima Galijaševica i još niz izabranih djela.

U drugom djelu programa nastupilo je druženje i upoznavanje udruženja džemata sa rukovodstvom Ambasade uz velike pohvale organizatoru od kojeg se tražilo da nastavi ovakve vrste okupljanja.

Skup je završen uz dovu koju je izveo glavni imam Pariskog džemata efendija Abduselam Fetic.