Reagiranje na tekst lista Danas: KOKETIRANJE SA FAŠIZMOM

U Novom Pazaru je 11. 2. 2013. godine održan impozantan skup povodom stote godine od rođenja velikog revolucionara, narodnog heroja, mislioca i književnika  Rifata Burdžovića Trša.

Odgovor na tekst ,, Koketiranje sa fašizmom” list Danas izdanje dana 18.02.2013 godine, str. 1 i 4.

Veoma smo iznenađeni sadržinom članka, bolje reći dezinformacijama, dopisnice DANAS-a iz Novog Pazara Slađane Novosel koja je u Vašem listu objavila tekst pod naslovom ,,Bošnjačka istorija – između narodnog heroja i saradnika nemačkog okupatora –Koketiranje sa fašizmom”.

Ista novinarka (S. Novosel) je za sagovornike u ovom tekstu uzela ljude iz različitih političkih partija i nevladinog sektora, a preskočila  jedinu organizaciju koja je ovaj prestižni jubilej jednog od najmarkantnijih ličnost ne samo Sandžaka već cijelog regiona dostojanstveno obilježila. Smatrali smo da je DANAS jedna od objektivnijih novina u Srbiji i malo smo bili začuđeni kada još 11. februara nije prenio nikakvu informaciju sa ovog skupa, zato smo bili zgroženi ali ne i iznenađeni tekstom Novosel od 18. 2. 2013. godine gdje se apsolutno negira ono što smo priredili 11. februara na dan stogodišnjice od Tršovog rođenja. Ovakvim tretmanom Bošnjačka kulturna zajednica je vidno diskriminirana, a srbijanska javnost uskraćena za istinu. Očekivali smo da će izvještaj sa ovog skupa biti objavljen u vašem listu Sandžak Danas, međutim to se nije dogodilo.

Bošnjačka kulturna zajednica je stub nacionalnog pokreta Bošnjaka Sandžaka, dijeli iste stavove sa drugim značajnim bošnjačkim institucijama i koordinirano djeluje na polju obznanjena istine, ma kome se to ne sviđalo. U duhu takve naše misije, organizirali smo skup posvećen rodonačelniku antifašističkog pokreta u Sandžaku Rifatu Burdžoviću Tršu na kome je ukazana pošta minutom šutnje i svim drugim herojima antifašističke borbe, među kojima su Volođa Knežević, Tomaš Žižić, Sreten Vukosavljević, Muhamed Abdagić, Ćamil Sijarić i drugi. Mi ne moramo mnogo o ovome govoriti jer o tome značajnije svjedoči događaj upriličen u našim prostorijama 11. 2. 2013. godine u ulici 1. maj u najstarijoj obrazovnoj i bibliotečkoj ustanovi na ovom dijelu Balkana koja se nalazi u haremu Altun alem džamije u centru Novog Pazara. Izvještaj i video snimak sa ovog skupa je objavljen na portalu Bošnjačke kulturne zajednice, kao i u svim štampanim i elektronskim medijima u Sandžaku.

Želimo Vas podsjetiti da su na ovom skupu o liku i djelu Rifata Burdžovića govorili:

–          prof. dr Mevlud Dudić rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru,

–          prof.dr. Sefer Međedović, prof. IUNP

–          prof. dr. Šefket Krcić, prof. IUNP

–          mr. Jahja  Fehratović, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice

–          Vuka Golubović, gradonačelnik Berana

–          profesor Ferid Bulić, asistent IUNP

–          mr. Rejhan Kurtović, asistent IUNP

–          prof. Rifat Vesković, kulturni i javni radnik iz Bijelog Polja

–          Alija Halilović, predsjednik NVO „Građanski forum“ iz Novog Pazara

Kompletan snimak sa ovog skupa možete preuzeti sa portala Bošnjačke kulturne zajednice (www.bkz.rs).

U nadi da ćete prenijeti ovo naše reagiranje i da ćete u budućnosti vodi brigu da informacije koje publicirate budu prije svega istinite, upućujemo Vam iskrene pozdrave i molimo Vas da objavite ovaj demantij u prvom narednom štampanom izdanju Vaših novina.

Informativna služba

danas, 8.02.2013. - koketiranje s fasizmom

(Napomena: Dnevni list “Danas” objavio je regairenje Bošnjačke kulturne zajednice u izdanju od 20.02.2013. god.)