Muftija Zukorlić pronosi bošnjačku nacionalnu ideju kroz BiH

TEŠANJ I ZVORNIK

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić prilikom boravka u Tešnju učestvovao je na tribini „Bošnjačka nacionalna ideja“. Tom prilikom Muftija je istakao da su država, domovina i nacija tri ključna stuba opstanka Bošnjaka i afirmacije bošnjačkog nacionalnog identiteta.

„Pošto je nacija organizovani narod, a zbog činjenice da je Bosna i Hercegovina kao matica svih Bošnjaka nedovršena država, obaveza Bošnjaka je da podignu i razvijaju svoje nacionalne institucije. Na toj osnovi nastaju Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti, Svjetski bošnjački kongres, Bošnjačka nacionalna fondacija, Bošnjačka kulturna zajednica, Matica Bošnjaka, Bošnjačka biznis mreža i druge organizacije koje će biti faktor okupljanja Bošnjaka i doprinijeti zaokruživanju bošnjačke nacije.“

Nakon tribine upriličena je promocija bošnjačkog nacionalnog mjesečnika „PanBošnjak“.

Tokom boravka u Tešnju, Muftija je posjetio nekoliko privrednih subjekata ovoga grada i tom prilikom razgovarao o nužnosti međusobnog povezivanja bošnjačkih privrednika te značaju njihovog okupljanja oko projekta Bošnjačke nacionalne fondacije.

Nakon Tešnja Muftija je gostovao u džematu Đulići kod Zvornika gdje je poslije mevludskog programa održao predavanje. U prepunoj džamiji pred oko hiljadu džematlija Muftija je govorio o važnosti jedinog uzora za muslimane – posljednjeg Poslanika Muhammeda a.s. koji nas obavezuje na stalnu duhovnu i moralnu svježinu, činjenje dobra i uspostavu reda.

„Misija islama jeste suprotstavljanje neredu i uspostava reda u čovjeku, porodici, zajednici i naciji. Muslimani će uspjeti onog trenutka kada uređenost safova da rezultate u svim sferama naših života. Tada će Bošnjaci biti slobodni i dostojanstveni ljudi, zaštićeni od manipulacija poput one kojom se izaziva konfuzija o nacionalnom imenu Bošnjak prije popisa stanovništva u BiH. Bošnjaci ili Bosanci – lažna je dilema koju izazivaju zlonamjerni i neuki. Naše nacionalno ime je Bošnjak iza koga stoji hiljadugodišnja tradicija. Svaka promjena značila bi suicidnu aktivnost u identitetu, kulturi i tradiciji“ – istakao je Muftija.

CAZIN I BUŽIM

Pronoseći bošnjačku nacionalnu ideju, glavni muftija Muamer ef. Zukorlić održao je u petak 08.02.2013. god. javnu tribinu u Cazinu na temu „Bošnjaci između države i domovine“. Tom prilikom Muftija je ukazao na značaj očuvanja i unapređenja države Bosne i Hercegovine – matice svih Bošnjaka u svijetu.

Muftija je takođe govorio o pozadini genocidne politike prema Bošnjacima ukazujući na apetite neprijatelja Bošnjaka prema bogatoj bošnjačkoj kulturi. U prepunoj sali Doma kulture u visoko izraženom emocionalnom ambijentu Muftija je podvukao da su Sandžak i Bosanska Krajina dva krila bošnjačkog naroda pomoću kojih će naša nacija, ako Bog da, dostojanstveno i visoko letjeti u svjetliju budućnost.

Prije tribine načelnik Općine Cazin, Nermin Ogrešević, upriličio je prijem u zgradi Općine za Muftiju i ostale izlagače. Tom prilikom načelnik Općine predstavio je općinu Cazin, njene privredne i i kulturne potencijale.

Sljedećeg dana Muftija je boravio i u susjednoj općini Bužim gdje se sastao sa načelnikom Općine Bužim, Aganom Bunićem, gdje se takođe upoznao sa posebnostima ove općine i doprinosom Bošnjaka ovog prostora u odbrani BiH od agresije.

Tom prilikom Muftija i načelnik Općine posjetili su muzej slavne 505-te bužimske brigade poznate po legendarnom komandantu rahmetli Izetu Naniću.

Nakon toga i u Bužimu je upriličena javna tribina na kojoj je Muftija predstavio cilj osnivanja bošnjačkih nacionalnih institucija, prije svega Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, Bošnjačke nacionalne fondacije i Svjetskog bošnjačkog kongresa. Govoreći na ovu temu Muftija je ukazao da ovaj nacionalni cilj ima tri svoje dimenzije: puna sloboda za sve Bošnjake ma gdje živjeli, očuvanje i afirmacija bošnjačkog nacionalnog identiteta i očuvanje i afirmacija države BiH.

I u Cazinu i u Bužimu pored Muftije na tribini su izlagali urednik časopisa „PanBošnjak“ Nedžad Latić i prof. dr. Rasim Muratović. U oba slučaja tribine su bile izuzetno posjećene i propraćene velikom pažnjom javnosti.

Izvor: MESIHAT.ORG