GODIŠNJICA BKZ-a: Uloga u emancipaciji Bošnjaka

Bošnjačka kulturna zajednica organizuje okrugli sto pod nazivom “Uloga Bošnjačke kulturne zajednice u emancipaciji Bošnjaka“ povodom obilježavanja trogodišnjice BKZ koji će se održati u prostorijama IKC „Altun Alem“. Ovim okruglim stolom počinje obilježavanje trogodišnjice BKZ-a koja pada u subotu 22.12.2012. godine. Uvodničari na okruglom stolu bit će: predsjednik BKZ u Sandžaku/Srbija Jahja Fehratović, predsjednik BKZ u Crnoj Gori Hazbija Kalač, predsjednik BKZ u Makedoniji Džemil Bektović.

„Iz Bošnjačke kulturne zajednice protekla je i ideja za osnivanje Svjetskog bošnjačkog kongresa koji će se održati 29.12.2012. u Sarajevu i ideja za osnivanje skoro svih u novije vrijeme nastalih nacionalnih institucija od strateškog značaja za sve Bošnjake ne samo Sandžaka već i svijeta, što potvrđuje da smo mi ovdje u Sandžaku trenutno nosioci i bajraktari sveukupnog bošnjačkog nacionalnog i duhovnog pokreta“, kazao je predsjednik BKZ u Sandžaku Jahja Fehratović.

„Ovo je treća godina od osnivanja i djelovanja BKZ-a. Za ove tri godine se puno projekata odradilo, mnogo toga smo sami odradili a veći dio u saradnji sa najznačajnijim institucijama bošnjačkog naroda ovdje u Sandžaku kao sto su : IUNP, BNV, NVS, Mešihat IZ, IKC „Altun Alem“ Ligom za Sandžak, ZSD i mnogim drugim. Dakle, imamo mnogo toga čime se ponosimo i mnogo toga iza sebe u ove tri godine“, istakao je Fehratović.

Na samu godišnjicu BKZ u saradnji sa izdavačkom kućom El-Kelimeh, bit će promovirana knjiga muftije Muamera-ef. Zukorlića „Izolacija kriminala-temelj opstanka zajednice“, dodao je Fehratović.

„Samim tim što je knjiga pod okriljem BKZ, Revije Sandžak tačno prije godinu dana započet je serijal tribina „Izolacija kriminala – temelj opstanka zajednice“ i mi se osjećamo dijelom tog projekta, a na ovaj način ćemo najbolje zaklopiti cjelinu našeg angažmana i djelovanja. Bit će riječi i o ekspanziji BKZ, koja se odavde kao nukleus proširila i na cijeli Balkan i na zapadnu Evropu“, kazao je predsjednik BKZ-a.

Fehratović se zahvalio svima koji su učestvovali u izgradnji BKZ kao neprikosnovenog lidera kada je u pitanju nacionalna identifikacija i kultura bošnjačkoga naroda ne samo u Sandžaku već i na cijeloj planeti, donatorima BKZ-a i svim građanima koji su dali doprinos da BKZ izgradi imidž.

Svi zainteresovani pozvani su da prisustvuju na ova dva događaja koji će se održati  21.12.2012. godine u prostorijama IKC “Altun alem“  sa početkom u 18h i 22.12.2012. godine na promocije knjige Muftije Zukorlića u kafe galeriji Mejdan sa početkom u 18h.

Informativna služba