Svečano obilježen Dan državnosti BiH u zgradi Evropskog parlamenta

Povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, sinoć je (05. decembar) u zgradi Evropskog parlamenta, Ambasada BiH u Briselu, u saradnji sa Predstavništvom Kantona Sarajevo u Briselu, organizirala prigodnu svečanost.

Na početku programa, prisutnima se obratila članica Evropskog parlamenta Tanja Fajon, zatim Eduard Kukan, član EP i Šef delegacije Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu, Doris Pack u svojstvu članice EP, te Dino Elezović, direktor predstavništva Kantona Sarajevo u Briselu.

Kulturno-umjetnički program je otpočet prezentacijom “Overnight Generation” – portretom djece Sarajeva i sjećanjem na mlade građane koji su bili primorani odrasti preko noći dok su drugi spavali, koju je predstavio osobno njen autor Italo Morales, da bi nakon prezentacije uslijedila projekcija filma, BH kandidata za Oskara, „Djeca“, režiserke Aide Begić.

Zatim je uslijedio svečani prijem čiji je glavni domaćin bila Dr. Bisera Turković, Ambasador BiH u Kraljevini Belgiji.

Svečanosti je prisustvovao veliki broj zvanica, među kojima predstavnici diplomatskih korova, evropskih institucija, evropskih regija, belgijskih privrednih i kulturnih asocijacija i nevladinih organizacija, te predstavnici bh. dijaspore u Luksemburgu.

Prijemu su također prisustvovali predstavnici Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) iz Luksemburga, kao i predstavnici Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) Belgije. Tokom ugodnog prijema, predstanici BKZ-a Belgije i Luksembuga, iskoristili su priliku upoznati se s domaćinom, dr. Biserom Turković, ambasador BiH u Briselu,kao i sa Mustafom Halilovićem, ministrom savjetnikom iz Ambasade BiH u Briselu, te su tom prilikom izrazili svoju zahvalnost na pozivu Ambasade BIH, njihove matične zemlje, a također je dogovoreno da se ubrzo organizira sastanak na kojem bi BKZ predstavila svoj rad, te se razgovaralo o stvarima od obostranog interesa.

Ovom prilikom, Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) u Luksemburgu, srdačno čestita Ambasadi BIH u Briselu, na izvanredno organizovanoj svečanosti, koja će sigurno doprijenijeti, kako zbog mjesta na kojem je održana tako i zbog svečanog načina na koji je protekla, da BIH dodatno dobije na ugledu u evropskoj prijetolnici.

(Bosnjaci.net)