BKZ Crne Gore: ‘Ni jedna stranka se ne bori za ravnopravnost Bošnjaka’

BOŠNJACI – NAROD BEZ KONSTITUENTA I STATUSA RAVNOPRAVNIH GRAĐANA: Bošnjaci su jedan od naroda današnje Crne Gore. Svoj viševjekovni životni prostor, Bošnjaci su u različitim historijskim periodima, spletom raznih historijskih okolnosti, zajedno sa svim svojim osobenostima, kulturnim i vjerskim vrijednostima, ugrađivali u teritoriju koja danas čini državu Crnu Goru. Kao teritorij ugrađen u novu Crnu Goru, posebno se prepoznaje prostor Sandžaka, koji je sve do referenduma o nezavisnosti Crne Gore, organiziranog 2006.godine, imao status anektirane teritorije od strane Srbije i Crne Gore. Iz ovih razloga Bošnjacima u Crnoj Gori pripada pravo suvlasništva i pravo konstituenta njene državnosti.

Bošnjaci u Crnoj Gori, danas, nažalost, nemaju status naroda konstituenta, suvlasnika, niti status ravnopravnih građana.

BOŠNJACI – NAROD DRUGOG REDA: Političke partije koje u Crnoj Gori predstavljaju nosioca vlasti, bilo da se radi o programski specijaliziranim za zaštitu nacionalnih prava Bošnjaka, ili o onim koje se programski predstavljaju kao partije građanske političke orijentacije, svojim dosadašnjim djelovanjem, jasno pokazuju da je Bošnjacima rezervisana uloga naroda drugoga reda, naroda kojemu se kroz vrlo suptilne i skrivene mehanizme vlasti, svakodnevno zakidaju prava, čak i ona koja im se garantuju domaćim zakonodavstvom.

JOŠ JEDNA PREVARA BOŠNJAČKE STRANKE I DEMOKRATSKE PARTIJE SOCIJALISTA: Kao pokazatelj stvarnog statusa bošnjačkog naroda u Crnoj Gori, može poslužiti činjenica da ni do danas, nakon usvajanja Ustava Crne Gore, oktobra mjeseca 2007.godine, nije pokrenuta procedura izmjene državnih simbola, unatoč činjenici da je Bošnjačka stranka prilikom usvajanja Ustava dobila pismene garancije od koalicionog partnera, Demokratske partije socijalista, da će se pokrenuti pitanje rješavanja državnih simbola. Stvarno stanje po ovom pitanju je takvo da, nažalost, Bošnjačka stranka ni u tekućoj predizbornoj kampanji ovo pitanje i ne pominje, a Demokratska partija socijalista, kako se nedavno aktuelni premijer oglasi, ovo pitanje smatra zatvorenim. Naravno, Demokratska partija socijalista je očigledno računala na zaborav Bošnjačke stranke, kao tadašnjeg koalicionog partnera čija je podrška prilikom usvajanja Ustava bila i te kako važna, te joj i nije bilo teško dati bilo kakve garancije. Državni simboli kakve danas imamo, ukazuju da je Crna Gora država crnogorskog naroda, a ostali narodi su, vjerovatno, tek trenutno nastanjeni u njoj.

BOŠNJAČKA STRANKA PROMIJENILA POLITIČKI STAV: Bošnjačka stranka je u međuvremenu ili promijenila politički stav o statusu Bošnjaka u Crnoj Gori, ili je stekla neke nove prioritete a ovo pitanje odložila za neka bolja vremena kada od Bošnjaka u glasačku kutiju treba navući glas više. Ali, ako ovo pitanje danas nije aktuelno, postavlja se pitanje koje je to bolje vrijeme za aktueliziranje ovog problema.

ČIJE INTERESE ŠTITI BOŠNJAČKO NACIONALNO VIJEĆE: Nažalost, ovim pitanjem se ne bavi ni Bošnjačko nacionalno vijeće u Crnoj Gori, jer ga najvjerovatnije smatra riješenim, a Bošnjake, time svjesno ili nesvjesno, svrstava u nacionalnu manjinu koja, kao takva, svojim nacionalnim i vjerskim posebnostima ne treba da participira u državnim simbolima Crne Gore.

BOŠNJACI I ANTICIPIRANI STATUS PROLAZNOG NARODA U CG: Iz ovih razloga, Bošnjačka kulturna zajednica Crne Gore, poziva sve političke partije u Crnoj Gori, sve bošnjačke organizacije i institucije širom svijeta, nadležne međunarodne organizacije, da se usredsrede na stanje bošnjačkog naroda u Crnoj Gori, na sva pitanja koja su za Bošnjake kako po statusnim, tako i tekućim životnim pitanjima, u Crnoj Gori vrlo otvorena, da ih počnu konačno rješavati jer u okolnostima kakvim ovaj narod preživljava u Crnoj Gori, njegov anticipirani status prolaznog naroda u Crnoj Gori, biće uskoro surova realnost, stoji u Apelu javnosti koji je potpisao Hazbija Kalač, predsjednik BKZ CG.