BNV osuđuje diskriminaciju vjeronauke i vjeroučitelja

Saopštenjem za javnost oglasio se Odbor za obrazovanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća a u povodu istjerivanja nastavnika islamske vjeronauke iz procesa obrazovanja. U saopštenju se kaže:

Povodom diskriminatorskog, neprofesionalnog i omalovažavajućeg odnosa Ministarstva prosvjete Republike Srbije i Vladine kancelarije za odnose sa vjerskim zajednicama prema islamskoj vjeronauci i vjeroučiteljima, Odbor za obrazovanje Bošnjačkog Nacionalnog Vijeća najoštrije osuđuje ovaj nepravedni i uznemiravajući stav državnih organa koji ima za cilj nametanje nestručnih i nekvalifikovanih kadrova za izvođenje vjeronauke, a koje oni nazivaju ” vjeroučitelji ”, te skidanje sa liste Mešihata Islamske zajednice u Srbiji autentičnih i kompetentnih vjeroučitelja.

Uvjereni smo da ovakvom poltikom pritisaka i ucjena neminovno počinje urušavanje obrazovnog sistema i općeljudskih vrijednosti, a krterijumi stručnosti, znanja i komptentnosti se svjesno zamjenjuju nivoom lojalnosti i poltronskog odnosa prema vladajućem  beogradskom režimu. Zdrav i profesionalan odgojno-obrazovni sistem, a posebno vjeronauka, edukuju našu djecu da se bore protiv ovakvih i sličnih društvenih devijacija, a ne da budu žrtve manipulatorskih stranačko-političkih hirova.

Stoga, Odbor za obrazovanje BNV-a, a sigurni smo i cijeli bošnjački narod, roditelji i njihova djeca, u potpunosti podržavaju fetvu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji kojom se bojkotuje planirani nametnuti sistem izvođenja vjeronauke, te organizovanje alternativnog nastavnog procesa vjeronauke u džamijama, a koju će izvoditi kvalifikovani vjeroučitelji Islamske zajednice u Srbiji.

Uvjereni da će pravedna borba Bošnjaka za njihova vjerska, nacionalna i općeljudska prava uroditi plodom, apelujemo na jedinstvo i podršku bošnjačkog korpusa do konačne pobjede.

Saopštenje je potpisao predsjednik Odbora dr. Mustafa ef. Fetić.

Izvor: BNV.rs