Festival islama u Sjenici: Emanet Ramazana je Tevba

Domaćin četvrte večeri održavanja manifestacije „Festival islama“ bila je Sjenica, gdje je u Gradskom parku, 31. 7. 2012., upriličen iftar za više od 1000 ljudi.

U prediftarskim trenutcima, učenjem ilahija, kasida i Kur’ana časnog, prisutne vjernike počastili su horovi „Merdžan“ iz Novog Pazara i „Firdevs“ iz Sjenice, dok su posebnu pažnju zavrijedili polaznici Škole Kur’ana časnog u Sjenici.

U ime domaćina obratio se glavni imam Medžlisa IZ-e Sjenica Ramiz Hamidović, koji je u kratkom obraćanju poselamio prisutne vjernike, posebno goste sa strane, glavnog muftiju Muamer-ef. Zukorlića i ostale velikodostojnike Islamske zajednice, poželivši im da se ugodno i prijatno osjećaju u Sjenici.

[nggallery id=84]

Ezanom je oglašeno nastupanje iftara, nakon kojeg se prisutnima obratio Glavni muftija i govorio o Ramazanu kao posebnom programu kojeg je Uzvišeni Allah propisao ljudima iz milosti prema njima:

„Zašto nam je Allah, dž. š., propisao post, kada Njemu Uzvišenom nismo potrebni mi kao i naši ibadeti. Čemu onda da gladujemo po cijeli dan na ovom ljetnjem suncu? Zato što je to nama potrebno, braćo i sestre. To je Uzvišeni propisao iz milosti prema nama.“

Muftija je podvukao da u čovjeku postoje životinjske i ljudske potrebe, te da, u koliko dođe do nadvladavanja životinjskih nad ljudskim porivima, dolazi do deformisanja čovjeka kao razumnog ljudskog bića:

„Šta se dešava čovjeku bez Ramazana i posta? Dešava se da njegov stomak, njegov želudac, njegova biologija, tj. životinjska dimenzija u čovjeku toliko poazgini, ojača i nadjača onu njegovu ljudskost. I čovjek se pretvara u životinju. Toliko postaju gramzivi i pohlepni da počnu posezati za tuđim imetkom, obrazom, čašću, životom. Odatle se rađaju lopovi, kriminalci, korupcija i razne krvopije koje ljude uništavaju. Da, upravo iz tog ljudskog stomaka.

Sve što se danas u svijetu dešava od zuluma, korupcije, otimačine, ratova, ubijanja, zloupotreba, ucjena, gaženja dostojanstva čovjeka, proizvod je samoživosti i ljudske pohlepe.

Zato postač kaže: ‘Ja sam jači od te životinje u meni i neću jesti i piti do iftara. Disciplinirat ću je i pokazati da imam karakter’. Jer, samo ljudi sa karakterom mogu postiti.“

Muftija je kazao da su protekla vremena učinila ljude neslobodnim i udaljila ih od vjere i posta, te priliku Ramazana iskoristio i pozvao ljude da se pokaju i poste:

„Evo, večeras pred stvoriteljem i pred vama, uzimam vas sve za svjedoke da sam vas pozvao da postite: Pozivam vas da postite i klanjate. Ja sam ovime skinuo svoju obavezu i zaradio svoj sevab. Ako me poslušate bit će za dobrobit vama i vašim porodicama. Ako me ne poslušate, meni nećete umanjiti sevab.

EMANET: „Moj emanet ovog Ramazana i večeras: Učinite tevbu! Vratite se vjeri i džamiji. Ostavite ono što ne valja. Prestanite se pokoravati svojim porivima i strastima, Pokorite se Uzvišenom Allahu.“

Na kraju je dovu proučio direktor Medrese Rešad-ef. Plojović.

Izvor: Mesihat.org